Index Vakbarát Hírportál

Lezuhant egy utasszállító Dél-Afrikában

2018. július 10., kedd 17:35

Egy ember meghalt és legalább 18-an megsérültek, amikor lezuhant egy utasszállító repülőgép a dél-afrikai Pretoriában. Az első jelentések szerint a mentők nem tudták megközelíteni a helyszínt egy közlekedési dugó miatt, ám azóta már ellátták a sérülteket. 

A szerencsétlenség helyi és magyar idő szerint 16:45 körül történt a Dél-afrikai Köztársaság közigazgatási fővárosában Pretoriában. A repülő néhány kilométerre a Wonderboom repülőtértől zuhant le nem sokkal felszállás után egy forgalmas főút, a Moloto Road mellett. A gép egy épületet is letarolt zuhanás közben.

 "Egy repülő tartott felénk, aminek füst áradt a motorjaiból. A gép átszállt a főút fölött, és megpróbált visszafordulni a repülőtér felé. Ezután elvesztettük szem elől és már csak a füstöt láttuk" –nyilatkozta az egyik szemtanú a dél-afrikai 702 Radio-nak. A gép darabokra tört. A lezuhant gépről videó is készült.

 A gép testén a Martin's Air Charter felirat olvasható, amely egy holland légitársaság neve volt 1966-ig. A felirat és a sérültek viszonylag alacsony száma miatt valószínűsíthető volt, hogy a gépet már nem utasszállításra használják, hanem egy múzeumi darab. A Hollandiában található Lelystad Aviodrome honlapján korábban örömmel számoltak be arról, hogy július közepén egy 1954-ben készült dél-afrikai Convair 340-essel bővül a kollekciójuk.

"2018 július 12. körül megkezdi útját a repülőgép Dél-Afrikából. Mivel a Convair csak rövid távolságok megtételére alkalmas, több helyen is meg fog állni a Hollandiába vezető úton. A repülő érinteni fogja Zambiát, Ugandát, Szudánt, Egyiptomot, Horvátországot és Ausztriát is mielőtt Lelystadba ér. Egy tapasztalt személyzet fogja vezetni a gépet" – írják. 

Az Aviodrome Facebook-oldalán megerősítette a hírt. Mint írják, jelenleg a személyzet egészsége a legfontosabb.

Rovatok