Index Vakbarát Hírportál

Szexin táncolt egy iráni lány, letartóztatták. Most még többen táncolnak

2018. július 10., kedd 23:25

Letartóztattak egy iráni tinédzser lányt, amiért olyan videókat posztolt magáról a közösségi médiában, amelyeken nadrágban és pólóban táncolt, és ezzel megszegte azokat az iráni törvényeket, miszerint egy nő nem táncolhat nyilvánosság előtt, visszafogottan kell öltöznie, és el kell takarnia a haját egy kendővel, a hidzsábbal. A letartóztatás nemzetközi tiltakozáshullámhoz vezetett - írja a CNN és a Times of Israel.

A 18 éves Maedeh Hojabri Instagram-fiókját azóta törölték, de korábban 300 olyan videó volt elérhető rajta, amelyeken hol iráni, hol nyugati stílusban táncol. A Shabooneh nevű iráni portál úgy tudja, rajta kívül még három másik lányt tartóztattak le, majd engedtek óvadék ellenében szabadlábra ugyanilyen okból. Februárban pedig több tucatnyi nőt tartóztattak le, amiért részt vettek a kötelező hidzsábviselésről szóló törvények elleni tiltakozáson.

Maedeh Hojabri később egy interjút adott az iráni állami televíziónak, amelyben könnyek között ismerte be, hogy megszegte az erkölcsi törvényeket, de ez nem állt szándékában. "Nem voltak rossz szándékaim. Nem akartam másokat arra biztatni, hogy ugyanezt tegyék. Nem működöm együtt semmilyen hálózattal" - mondta az interjúban, amelyről nem lehet tudni, nem kényszer hatására született-e.

Az eredeti videót ugyan törölték, de a letartóztatás elleni tiltakozásul sok iráni újraposztolta azt, mások pedig szintén táncos videót töltöttek fel magukról "a tánc nem bűn" vagy a "táncolj a szabadságba" jelszavakkal.

A 2014-ben hasonló okból letartóztatott Reihane Taravati - aki egyike volt annak a hat lánynak, akik Pharrel Williams Happy című számára táncoltak - azt mondta a CNN-nek, nagyon dühös Maedeh Hojabri letartóztatása miatt, mert semmit nem tett, amivel kiérdemelte volna. "Véget kell ennek vetni."

Az Amnesty International szintén tiltakozik az ügy miatt: ők is egy videót tettek közzé, amelyben rengeteg nő és egy férfi táncol London egyik utcáján. "Önök szerint ez bűncselekmény? Iránban az" - írták.

Rovatok