Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ az észak-koreai gyerekekért aggódik

2018. július 11., szerda 15:32

"Nagyon egyértelmű, hogy Észak-Korea humanitárius segítségre szorul" –  jelentette ki Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius és katasztrófa-elhárítási tevékenységét felügyelő OCHA vezetője az észak-koreai látogatása során.

Lowcock hétfőn érkezett Phenjanba, majd szerdán a névleges államfő és a Legfelsőbb Népi Gyűlés Elnökségének elnöki tisztségét betöltő Kim Jong Nammal találkozott, ám előtte felkereste az ország északnyugati részét. Az itt szerzett tapasztalatairól egy Twitter-videóban számolt be:

"A falusi térségekben élő gyermekek több mint fele - így azokon a településeken is, amelyeket meglátogattunk - nem jut tiszta vízhez, csak fertőzött vízforrásokhoz" – idézi az MTI Lowcockot, aki szerint az észak-koreai gyerekek mintegy 20 százaléka alultáplált. 

Lowcock egy kórházban tett látogatása során 140 gümőkóros pácienst talált, de mindössze 40 ellátására volt elegendő gyógyszer.

Bár az ENSZ segélyszállítmányaira nem vonatkoznak az ENSZ Biztonsági Tanácsának büntetőintézkedései, ENSZ-illetékesek figyelmeztettek, hogy a kísérleti atomrobbantások és ballisztikusrakéta-kísérletek miatti nemzetközi szankciók miatt lassú a segélyszállítás.

Az ENSZ saját közlése szerint pénzhiány miatt novemberben leállította az észak-koreai óvodások étkeztetésének támogatását, és közölte, hogy a 2018. évi segélyprogramja 90 százalékban alulfinanszírozott. Az ENSZ szerint több mint 10 millió ember, azaz az észak-koreai népesség kb. 40 százaléka szorul humanitárius segítségre.

Rovatok