Index Vakbarát Hírportál

Fertőtlenítőszerrel ölt a japán halálnővér

2018. július 11., szerda 09:55

Több tucat embert mérgezhetett meg egy egykori ápolónő, két évvel ezelőtt, egy japán kórházban, írja a Guardian. A 31 éves Ayumi Kubokit a hétvégén tartóztatták le egy 88 éves férfi meggyilkolásának gyanújával, majd később egy másik 88 éves beteg megmérgezését is elismerte.

Az ápolónő benzalkónium-kloridot fecskendezett a betegek ágya felett lógó infúziós zacskókba –  ezzel a fertőtlenítőszerrel tartották tisztán az ápolók szobáját –, így segítette halálba a jokohamai kórházban fekvőket. Az egyik helyi lap szerint Kuboki a fentieken kívül további húsz embert ölhetett meg ezzel a módszerrel.

A kórházban 2016-ban három hónap alatt mintegy 48 beteg halt meg tisztázatlan körülmények között. Előfordult, hogy egyetlen nap alatt öt ember vesztette életét az intézményben.

Kuboki kezdetben tagadta, hogy köze lenne a halálesetekhez, azt mondta, nem tapasztalt semmi szokatlant a műszakjai alatt, és hogy meg van döbbenve, nagyon sajnálja a hozzátartozókat. Később beismerte bűnösségét, de kiemelte, hogy csak a válságos állapotban lévő betegeken próbált segíteni, noha nem súlyos betegek is voltak az áldozatok között.

Az ápolónő 2015-ben kezdett el a jokohamai kórházban dolgozni, és az előző hónapban hagyta ott a munkahelyét. Egykori kollégáit sokkolta a hír, nem sejtették, hogy képes lenne ilyenre. Egyikük szerint nehéz volt kiigazodni rajta, de megfelelő munkaerőnek tűnt.

A Japan Times úgy tudja, Kuboki azt mondta az anyjának, hogy éjszakánként fél a munkahelyén, és ott akarja hagyni a kórházat. A Sun szerint a fertőtlenítőszert szándékosan a műszakok végén fecskendezte be az infúziós zacskókba, hogy a halálesetekről ne neki kelljen értesítenie a hozzátartozókat.

Rovatok