Index Vakbarát Hírportál

Újabb lemondások May pártjában a brexit miatt

2018. július 11., szerda 11:59

Benyújtotta lemondását a brit Konzervatív Párt két tisztségviselője kedden, írja a BBC. A párt ifjúsági tagozatának és a női párttagokat tömörítő szervezetének alelnöke Theresa May miniszterelnök múlt pénteken bemutatott, „puha brexitet" szorgalmazó tervezete ellen tiltakozik ezzel a lépéssel. A Konzervatív Pártnak összesen kilenc alelnöke van, akiket évente választanak.

A párt két parlamenti képviselője szerint a tervezet nem használja ki a brexit adta lehetőségeket. Maria Caulfield, a párt női párttagokat tömörítő szervezetének alelnöke úgy nyilatkozott, hogy „ez a politika káros az ország és a párt számára is".

Ben Bradley, a  párt ifjúsági tagozatának alelnöke lemondólevelében azt írta, hogy nem lenne szabad az Európai Unióhoz láncolni az országot, ugyanis ez rontja az EU-n kívüli országokkal a kereskedelmi megállapodások esélyeit. Azzal pedig, hogy nem teljesítik rendesen a brexitet, gyakorlatilag átadják a kormányrudat a Munkáspártnak. Bár Mansfield parlamenti képviselője 2016-ban az Európai Unióban való bent maradásra szavazott, mostanra teljes mellszélességgel kiáll a brexit mellett.

A héten több kormánytag is lemondott hangot adva egyet nem értésüknek, köztük Boris Johnson külügyminiszter és David Davis brexitügyi miniszter.

Rovatok