Index Vakbarát Hírportál

Négy elöljárót lőttek agyon egy hét alatt a Fülöp-szigeteken

2018. július 11., szerda 16:50

Két motoros támadó agyonlőtte a Fülöp-szigeteki Sapa-sapa város alpolgármesterét autójában szerdán, és így négyre emelkedett az elmúlt egy hétben meggyilkolt helyi elöljárók száma - írja az MTI.

A rendőrség vizsgálja, hogy milyen indíték állhat Al Rashid Mohammad Ali alpolgármester meggyilkolásának hátterében. A Tawi-tawi tartománybeli város elöljárója a második alpolgármester, aki ellen merényletet követtek el.

Mióta Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök 2016-ban elindította kábítószer-ellenes kampányát, összesen 16 polgármestert és alpolgármestert öltek meg a szigetországban. Közülük három polgármester szerepelt Duterte megfigyeltlistáján, melyen azokat a helyi vezetőket gyűjtötték össze, akikkel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy érintettek lehetnek az illegális kábítószer-kereskedelemben. 

Az elmúlt egy hét során 

Duterte 2016-os hivatalba lépése óta a hivatalos adatok szerint országszerte legkevesebb 4200 embert öltek meg és több tízezer embert vettek őrizetbe a hatóságok kábítószer-ellenes akciókban. A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint azonban a halálos áldozatok tényleges száma meghaladhatja a 12 ezret.

Rovatok