Index Vakbarát Hírportál

Erdogan török elnök Budapestre jön

2018. július 12., csütörtök 15:26

Néhány hónapon belül budapesti látogatással viszonozza a török elnök Orbán Viktor gesztusát, aki hétfőn Ankarában részt vett elnöki beiktatásán - adta hírül a Hír Tv  a Török Köztársaság budapesti nagykövetére hivatkozva. 

Erdogan elnök Gül Baba felújított türbéjét fogja hivatalosan felavatni Budapesten. A nagykövet szerint a török–magyar kapcsolatokat nem terheli egyetlen vitás kérdés sem, a gazdasági és a kulturális kapcsolatokat azonban fejleszteni akarja Ankara.

A hatályba lépett új elnöki rendszert demokratikusnak tartja Törökország, és elutasítja a vádat, hogy egy központosított, tekintélyelvű rezsimet hozott létre Erdogan elnök.

"Választási kampányban a migráció kérdése felerősödhet, ez érthető. De még ilyen időszakban is mindenkinek óvatosnak kell lennie, hogy ne keletkezzen feszültség a muszlim kisebbség és a többségi társadalom között. Magyarországon a helyzet jó és ellenőrzés alatt van, nem hallottam panaszt erre itt. Ezt így kéne megőriznünk" – mondta Ahmet Akif Oktay, a Török Köztársaság budapesti nagykövete.

Az Európai Unió tagállami közül Orbán Viktoron kívül csak Bulgária elnöke vett részt a minap Reccep Tayyip Erdogan beiktatásán. A magyar kormányfő részvétele akár meglepőnek is tűnhet, pedig az elmúlt évek nyilatkozatai alapján nincs benne semmi váratlan. 

Orbán legutóbb a választási győzelmét követő parlamenti beszédében jelentette ki, hogy a magyar külpolitikának a Berlin, Moszkva, Isztambul háromszögben kell mozognia. Ehhez hozzátette még, hogy Magyarország elkötelezett része marad a nyugati szövetségi rendszernek.

(Borítókép: Erdogan fogadja Orbánt a 2017-es ankarai látogatásakor. Fotó: Kayhan Ozer/Anadolu Agency/Getty Images )

Rovatok