Index Vakbarát Hírportál

Kormányra kerültek a kommunisták Csehországban

2018. július 12., csütörtök 05:30

Bizalmat kapott csütörtökre virradóra a prágai parlamenti alsóházban az Andrej Babis vezette új cseh koalíciós kormány. A rendszerváltás utáni Csehországban most történt meg először, hogy a kommunista párt közvetlen befolyást szerzett a kormányzatra, amit a jobboldal alapvető politikai változásnak minősít - írta az MTI. 

A bizalmi szavazásra a szerdai egész napos éles, rendkívül indulatos, helyenként nagyon személyeskedő és durva vitát követően csak jóval éjfél után került sor. A 200 tagú parlamenti alsóházban a szavazáskor az ülésteremben jelenlévő 196 képviselő közül a kormányprogramot 105 képviselő támogatta, 91 pedig ellene szavazott.

Csehországnak ezzel a tavaly októberi képviselőházi választás óta eltelt majdnem kilenc hónap után újra teljes értékű kormánya van. A kormányalakítás elhúzódásának legfőbb oka, hogy a pártok többsége nem volt hajlandó együttműködni Andrej Babissal, aki ellen az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt büntetőeljárás folyik és neve szerepel a volt csehszlovák kommunista állambiztonság (StB) ügynöklistáján.

A délutáni órákban a parlament közelében több száz ember tüntetett az új kormány, a kommunisták bevonása ellen a kormányzásba, valamint Andrej Babis és Milos Zeman államfő ellen. Este a tüntetők a parlament épülete elé nyomultak, s amikor Andrej Babis kiment az épület elé, különböző tárgyakat, műanyag palackokat dobáltak felé.

Václav Klaus, volt jobboldali államfő és kormányfő a mai kommunistaellenességet "olcsó populizmusnak" minősítette. A kommunizmus nem tér vissza, Csehországot nem Moszkva és Peking, hanem inkább a mai Nyugaton elterjedt legkülönbözőbb izmusok fenyegetik - vélekedett Klaus a Mladá Fronta Dnes című liberális napilapban szerdán közölt interjúban.

Rovatok