Index Vakbarát Hírportál

Két hóhért keres Srí Lanka állandóra

2018. július 13., péntek 16:53

Srí Lanka két hóhért keres, írta a Reuters. Korábban a Srí Lanka-i elnök, Sirisena Maithripala kijelentette, hogy aláírná több elítélt drogkereskedő kivégzési rendeletét is, mivel a börtönön belülről zavartalanul üzletelnek tovább.

Pénteken erre reagálva a börtönrendszer szóvivője azt mondta, hogy a börtönrendszernek készen kell állnia arra, hogy kiszolgálja az elnök kérését, végrehajtsa a büntetéseket, ezért most két hóhért keresnek.

Az állásokat hamarosan meghirdetik, a cél az, hogy hóhérok minél hamarabb munkába álljanak.

A drogkereskedelmet halálbüntetéssel sújtják Srí Lankában, ettől függetlenül 1976 óta senkit nem végeztek ki az országban, az összes halálbüntetést életfogytiglanra enyhítették. Viszont mint sok másik ázsiai ország, Srí Lanka is úgy véli, hogy az elfajult drogprobléma azonnali választ kíván. Hasonló kampányokat láthattunk a Fülöp-szigeteken és Bangladesben is a drogok ellen, mindkét országban több ezren estek áldozatul a drogok elleni háborúnak.

Ha meglesznek a hóhérok, Srí Lankában 18 drogkereskedéssel és 356 gyilkossággal vádolt elítéltet végezhetnek ki. Annak ellenére, hogy az ország többségben buddhista és 2015-ben még támogatott egy a halálbüntetés elleni kezdeményezést az ENSZ-ben. Az Amnesty International, emberi jogokért küzdő szervezet arra kérte Sirisena-t, hogy ne vezesse be a büntetést. Érdekesség, hogy a legutóbb felvett hóhér rögtön felmondott, ahogy meglátta az akasztófát. Továbbá kettő 2013-ban felvett hóhér nem jelent meg az ország hívására.

Rovatok