Index Vakbarát Hírportál

Agyonlőttek két tüntető egyetemistát Nicaraguában

2018. július 14., szombat 21:13

A nicaraguai kormányerők szombaton Managuában, az ország fővárosában megöltek két egyetemistát és további húszat sebesítettek meg. A diákok egy katolikus templomban kerestek menedéket. A rendőrök és paramilitáris erők több órán át lőtték az Isteni Irgalmasság-templomot. A bent rekedtek a katolikus egyház közvetítésére távozhattak.

A tüntető diákok egy csoportja előzőleg a Nemzeti Autonóm Egyetemen barikádozta el magát. Péntek este menekültek át a közeli templomba. A szemtanúk szerint a kormányerők kettejüket fejbe lőtték; egyet a templom területén, társát a templom előtti barikádon. A templomban tartózkodó újságírók felvételein a diákok rémült segélykiáltásait is hallani.

Péntek éjjel a plébánia egyik papja, kezében a pápai zászlóval kijött a templomból, hogy kieszközölje a súlyos sebesültek és a Washington Post munkatársának távozását.

Nicaraguában április közepén kezdődtek a zavargások, miután a biztonsági erők leverték a nyugdíjcsökkentések miatt kirobbant tüntetéseket. A tiltakozások azóta az egész országra átterjedtek. A tüntetők Daniel Ortega elnök távozását követelik. Ortega 1979 és 1990 között volt az ország elnöke, majd 2007-ben újra hatalomra került. A mandátuma 2022 januárig tart.

A tiltakozó mozgalom élén a diákok állnak. Április óta újra meg újra erőszakba torkolló összecsapásokra kerül sor a kormány támogatói és az ellenzéke között. Az összetűzésekben több mint 270-en haltak meg.

(MTI)

Rovatok