Index Vakbarát Hírportál

Lesokkolták a rendőrök a részegnek hitt fiatalt, pedig csak autista

2018. július 14., szombat 17:12

A texasi rendőrség megbilincselt, majd kétszer elektromos sokkoló pisztollyal megrázott egy 19 éves fiút, akit részegnek és bedrogozottnak hittek. Pedig Michael csak autista. A rendőri túlkapásról videó is készült.

A fiúra szomszédja hívta ki a rendőröket Graham városában, amikor azt látta, hogy Michael köveket dobál át az ő kertjébe. A kiérkező rendőrök megkérdezték a fiút, hol lakik, mire ő azt válaszolta, pont itt, hiszen saját otthonának kertjében állt.

A rendőrök ezután részegségi tesztet csináltak a fiún, aki ekkora már érhetően egyre zavarodottabbá vált. Michael-t ezután a földhöz nyomták, megbilincselték és sokkoló pisztolyt használtak rajta.

A júniusi esetről most közzétett videón tisztán lehet hallani, ahogy a fiú az anyja után kiállt, aki mindeközben a házban tette a dolgát.

"Mérges vagyok. Megnéztem a kamerafelvételt. A fiam azt mondogatta a rendőröknek, hogy »anya bent van a házban, hadd menjek oda hozzá«. Ha csak kicsit is beszélget vele valaki, rögtön meg tudja mondani, hogy a fiam fogyatékossággal él. Ehelyett most véraláfutásos a szeme, horzsolások és sebek borítják az arcát" - nyilatkozta Michael anyja egy helyi tévének adott interjújában.

A tévé szerint egyébként a betelefonáló szomszéd megemlítette a diszpécsernek, hogy lehet, a fiú értelmi fogyatékossággal él, de a rendőrség szerint ez az információ a kiérkező járőrökhöz már nem ért el.

Graham város rendőrsége kiadott egy nyilatkozatot az esetről, amiben megvédik a túlkapó rendőrt. Azt írják, hogy ő csak azt a döntést hozta, amit egy ilyen információhiányos szituációban tudott, mert Michael viselkedéséből arra következtetett, hogy a fiú valamilyen szer hatása alatt állt. A szerencsétlen esetet viszont a továbbiakban példaként használják majd, hogy ilyen ne ismétlődhessen meg még egyszer.

Rovatok