Index Vakbarát Hírportál

Miért éppen Helsinki? – Finnország negyedszer rendez orosz - amerikai csúcstalálkozót

2018. július 15., vasárnap 15:33

Az elmúlt négy évtizedben rendre Helsinkiben találkozott az éppen aktuális amerikai és orosz elnök. De vajon miért pont Finnországot fogadja el mindkét oldal semleges helyszínnek?

Július 16-án Helsinkiben találkozik egymással Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök. Téma lesz bőven: Ukrajna, Szíria, kereskedelmi háború, szankciók és az amerikai elnökválasztás orosz befolyásolásával kapcsolatos vádak. 

Amint a nagyhatalmak bejelentették a Trump – Putyin találkozó tényét, a finn főváros azonnal felmerült a lehetséges helyszínekről szóló találgatásokban. Mindez egyáltalán nem véletlen, hiszen Moszkva és Washington között már eddig is három kiemelten fontos találkozót tartottak Finnországban.

Petri Tuomi-Nikula budapesti finn nagykövet fiatal diplomataként már az első, 1975-ös esemény előkészületeiben is részt vett, míg az 1990-es, Kuvait iraki lerohanása miatt sebtiben összehívott találkozó során az ő feladata volt az esemény teljes sajtó-infrastruktúrájának kialakítása. Egy hete volt rá. Petri Tuomi-Nikula segítségével elsőként a korábbi csúcstalálkozókat idéztük fel,

De miért pont itt?

Helsinki ezen kívül is rendre a legmagasabb rangú diplomáciai események helyszíne, Vlagyimir Putyin találkozott már itt az uniós vezetőkkel, illetve 2006-ban az európai és ázsiai topvezetők legnagyobb csúcstalálkozóját, az ASEM-et is itt tartották.

A nagykövet szerint Helsinki kiemelt szerepe három okra vezethető vissza:

A semlegesség

Ahogy egy másik beszélgetőpartnerünk mondja, Finnország még a hidegháborúban kivívta a semleges hídépítő pozícióját. Helsinki ugyanis a második világháború után speciális viszonyt ápolt a hatalmas szomszéddal, Oroszországgal.

Nyugati orientációjú maradt, de megőrizte a barátságot Moszkvával, például a mai napig nem lépett be a NATO-ba,

A mostani találkozó házigazdája, Sauli Niinistö finn elnök ma is jó kapcsolatot ápol mindkét oldallal, a Moszkva és a Nyugat közötti feszültségek ellenére Putyinnal, is, de tavaly augusztusban már Donald Trump is fogadta a Fehér Házban.

Ráadásul ma már nem csak Finnországot, de valamennyi északi országot alapvetően egyenlő távolságot tartó, aktívan semleges és igazságos partnernek fogadják el a nagyhatalmak.

Hogy ez az aktív semlegesség pontosan mit jelent, azt nehéz megfogalmazni, de talán jobban érthető a gondolat, ha a svájci semlegességgel vetjük össze.

Svájcban is magas minőségűek a szolgáltatások, a pénzügyi biztonság, használják is a magánbankokat az oroszok és az amerikaiak, de a nagypolitikában a svájci semlegesség egyfajta kívülállóság, az északi országok sokkal inkább részei a nagy játszmának.

Észak ma

A Budapesten jelen levő északi nagykövetségek, a dán, a finn, a norvég és a svéd elhatározták, hogy jobban megismertetik az északi államokat és az északi mentalitást fiatal magyar döntéshozókkal. A Nordic Bridge eseménysorozaton elhangzott előadások alapján az északi államok jelenleg valóban bizalommal vannak egymás iránt is, erős a kooperáció közöttük, de tanulságos, hogy ez mennyire nem magától jött, ezért meg kellett dolgozni.

Ma már az északi államok általában egymással versengve vezetik azokat a listákat, amelyek az emberek boldogságáról, szociális biztonságról, egészségről, hosszú életről, a gazdasági élet átláthatóságáról, sajtószabadságról, oktatásról, kreativitásról szólnak.

De ez nem volt mindig így

Pedig a történelem során az északiak is sokat gyilkolták egymást (ahogy az már csak a szomszédos államok között lenni szokott), és ahogy Ingrid Brekke norvég újságíró elmesélte, minden államnak nagyon különböző a történelme. Elég ha a második világháborúra gondolunk, amikor

Ma is rengeteg a különbség az államok között, méretben, nyelvben, EU-tagságban, NATO-tagságban, euró használatban, de valamiképpen ezek az államok mégis példát mutatnak együttélésben.

Valahogy ugyanis felismerték, hogy érdemes arra fordítani energiát, hogy mi a közös, nem abból akarnak politikai hasznot húzni, hogy a szomszéd országot gyalázzák, mert tudják, hogy erősebbek együtt, kevésbé vannak kiszolgáltatva az oroszoknak, vagy a német gazdaságnak. Valami olyasmit értek el, amit mi is szeretnénk a régióban a V4-gyel.

A csúcstalálkozó szervezése

Visszatérve a Trump – Putyin találkozóra, egy ilyen hatalmas esemény kiszolgálása és előzetes megszervezése természetesen óriási feladat, nem csak a nemzetközi sajtótól, de mindkét delegációval több ezer ember érkezik majd a helyszínre.

A költségekről azt hallottuk, hogy azok többségét, szállodai szobákat, étkezéseket, utazásokat a delegációk fizetik maguknak, de az esemény helyszínét adó Finnország is kiveszi a részét a költségekből, elsősorban a tárgyalásoknak közvetlenül helyet adó helyszínen jelentkező, illetve a biztonsági kiadásokból.

B-terv

Ahogy egy nemzetközi csúcsesemények szervezésében tapasztalatot szerző forrásunk mesélte, sokszor olyan költségek is felmerülnek, amelyekre nem is gondolnánk.

Például, amikor 2006-ban utoljára amerikai elnök járt Magyarországon, és George W. Bush a Citadellán beszélt (a CNN élőben közvetítette), akkor volt egy B-helyszín is. Minden elő volt párhuzamosan készítve az Iparművészeti Múzeumban is, hátha az utolsó percekben helyszínt kell változtatni biztonsági okokból, A hazai külügy, illetve a budapesti amerikai nagykövetség természetesen a második helyszín összes költségét is állta, technikával, személyzettel, tolmács-berendezésekkel.

Állami helyszínek

Forrásunk szerint, ahogyan Helsinkiben is az elnöki palota lesz a megbeszélés helyszíne, az államok általában szeretik a saját tulajdonú, vagyis állami helyszíneket. Magyarországon kedvelt a Magyar Tudományos Akadémia, a Vigadó, illetve az elegáns múzeumok, részben költségvetési okokból, részben a saját terepen könnyebb az előkészületeket is megtenni.

Ha azonban külső a helyszín, akkor nemzetbiztonsági okokra hivatkozva, akár az utolsó pillanatokban is elküldhetők a civil vendégek.

Hallottunk olyan esetről, amikor hiába volt egy 200 fős egészségügyi konferencia gálavacsorája fél éve megszervezve a Gundel Étteremben, az állam egy héttel az esemény előtt bejelentkezett a helyszínre és a konferencia vacsoráját át kellett szervezni a Néprajzi Múzeumba.

Aludt-e Putyin?

Az is emlékezetes eset volt a szakmában, amikor Gyurcsány Ferenc Magyarországon fogadta Vlagyimir Putyint. A vacsora a Four Seasonsban volt, míg az orosz küldöttség a Le Meridien (ma Ritz Carlton) szállodában szállt meg, és ehhez a teljes szálloda az orosz küldöttség rendelkezésére állt.

Az már csak pletyka, hogy végül állítólag Putyin nem is ment a vacsora után a szállodába, hanem egyenesen a reptérre ment és hazarepült.

(Borítókép: A leendő találkozó helyszíne, az elnöki palota Helsinkiben. Fotó: Heikki Saukkomaa Ügynökség: AFP)

Rovatok