Index Vakbarát Hírportál

Magyarország nem vesz át menedékkérőket az olasz hajókról

2018. július 15., vasárnap 19:57 | aznap frissítve

Orbán Viktor Magyarország tiszteletéről biztosította Olaszország új kormányát, amely új migrációs politikájával megvédi Európa külső határait, de nem veszünk át menedékkérőket az olasz partoknál vesztegelő hajókról – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap az MTI-vel. Orbán ezeket Guiseppe Conte olasz kormányfő levelére írt válaszlevelében közölte.

"Mi magyarok pontosan tudjuk, hogy ez nem könnyű feladat, és, ha valaki ezt teszi, azt folyamatosan támadják" - írta Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy Magyarország álláspontja évek óta ismert, a magyar kormány a bevándorlók semmilyen szétosztásában nem vesz részt. Az illegális bevándorlókat nem szétosztani kell az európai országok között, hanem visszaküldeni oda, ahonnan jöttek, így Magyarország kizárólag ez utóbbiban tud segítséget nyújtani - olvasható Szijjártó Péter közleményében.

Van, aki segít is

Giuseppe Conte olasz kormányfő levélben fordult Jean-Claude Junckeren, az Európai Bizottság elnökén és Donald Tuskon, az Európai Tanács elnökén keresztül az EU másik 27 tagállamához: mutassák "világos jelét" annak, hogy részt vállalnak a terhekből, és a menedékkérők egy részét engedjék kikötni vagy fogadják be. A levél szerint Málta és Franciaország már tudatta, hogy 50-50 embert befogad. Később csatlakozott  Németország is, majd Spanyolország, Portugália és Franciaország is jelezte befogad 50-50 menedékkérőt.

A menedékkérők jelenleg az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex és az olasz hatóságok egy-egy hajóján vannak, melyeket sem Olaszország, sem Málta nem engedett be a kikötőibe.

A spanyol kormányzati közlemény méltatta, hogy Madrid, Párizs és Lisszabon szolidaritást vállalnak, és kiveszik a részüket a Földközi-tengeren zajló migrációs hullám és humanitárius válság európai megoldásában. 

Giuseppe Conte olasz kormányfő e bejelentésekre reagálva üdvözölte azt a szolidaritást, melyet szerinte Róma mindig is kért Európától, és ami az Európai Tanács legutóbbi brüsszeli ülését követően "valósággá kezd válni". "Folytassuk ezt az utat, az emberi jogok tiszteletben tartásával" - mondta Conte. Contéhoz közeli források azt közölték, hogy az olasz kormányfő később engedélyezte a nők és gyerekek partra szállítását, eddig mintegy 30 embert fogadott Olaszország a két hajóról.

Rovatok