Index Vakbarát Hírportál

Felgyújtottak a romák imaházát és óvodáját Kárpátalján

2018. július 16., hétfő 22:14 | aznap frissítve

Felgyulladt egy roma imaház és egy óvoda a kárpátaljai, magyar többségű Nagydobrony település déli, romák lakta telepén vasárnap éjszaka, írja a Mérce.hu.

A két épület hajnali kettő körül kapott lángra, a tűz ezután pedig átterjedt a szomszédos lakóházakra is, senki nem sérült meg.

Nagydobrony egyházközösségének református lelkésze, Kolozsy András egy Facebook-posztban azt írta, a tűz az imaház melletti fáskamrából indult. Az első bejegyzésben még csak gyanakodnak arra, hogy szándékos gyújtogatás történt, a másodikban viszont már azt írják:

Most már biztos, hogy valaki felgyújtotta a Nagydobronyi Református Déli Cigánygyülekezet Imaházát és Óvodáját.

Kolozsy Andrásné a Mércének azt mondta, hogy vasárnap hajnalban a telep lakói egy közelben parkoló személyautót láttak, aminek az összes ajtaja nyitva volt, ezután vették észre a lángokat. Az oltás közben néhányan elkezdték keresni az autót, de már sehol sem látták. Feljelentést tettek a rendőrségen, az ukrán hatóságok ismeretlen tettes ellen nyomoznak.

A lap azt írja, a gyújtogatásnak helyi beszámolók szerint köze lehet egy korábbi gyilkossághoz, amit ukrán neonácik követtek el: Lembergben egy 24 éves magyar romát vertek agyon. A telep lakói azért vontak összefüggést a két eset között, mert az elmúlt napokban olyan fenyegetéseket kaptak, ahol ezt a gyilkosságot emlegették.

Rovatok