Index Vakbarát Hírportál

Megindult a női pilótaképzés Szaúd-Arábiában

2018. július 16., hétfő 20:24

Óriási érdeklődés mellett indult meg a női pilóták képzése Szaúd-Arábia egyik repülési akadémiáján, a képzés meghirdetésére ugyanis egyből több százan jelentkeztek. A női pilóták kiképzésére külön tanszéket hoztak létre az ország keleti felében található Dammám város Oxford Repülési Akadémiáján. A tanulókra három év elméleti és gyakorlati képzés vár, írja az MTI a Reuters hétfői cikke nyomán.

 A közel-keleti országot gyakorlatilag már apja helyett irányító Mohamed bin Szalmán koronaherceg tavaly kötelezte el magát a szaúdi társadalom és gazdaság korszerűsítése mellett.

A koronaherceg reformterveinek egyik mérföldköve a nők autóvezetési tilalmának eltörlése. Míg sok más muzulmán országban a nők szabadon vezethettek gépjárművet, Szaúd-Arábiában börtön fenyegette a tilalom megszegőit. 1990-ben aktivisták kampányt szerveztek a vezetés egyenjogúságáért, és több nő tüntetőleg autót vezetett a szaúdi fővárosban. Az eredmény az lett, hogy elveszítették állásukat és egy éven át nem utazhattak külföldre. 

A tilalom június 24-én szűnt meg, széles körben a konzervatív olajmonarchia nyitása előszelének tekintik.

Rovatok