Index Vakbarát Hírportál

Tusk: Kínának, Oroszországnak és Amerikának kell megakadályozni a kereskedelmi háborúkat

2018. július 16., hétfő 07:28

Az Egyesült Államok, Kína és Oroszország kötelessége megakadályozni a kereskedelmi háborúkat - közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, aki egyben arra szólította fel a három országot, hogy reformálják meg a Kereskedelmi Világszervezetet, a WTO-t.

Tusk azt mondta, a WTO-nak új szabályokat kell kidolgoznia a technológia transzferre és az ipari támogatásokra.

A politikus - aki Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével együtt van Kínában, hogy találkozzon Li Ko-csiang kormányfővel a kínai és uniós vezetők éves párbeszédén - hangoztatta: tisztában vannak a világban történő változásokkal, és közös a felelősség ezeket jobb irányba alakítani. 

Tusk a múlt héten határozottan bírálta Donald Trump amerikai elnöknek az európai szövetségesekkel kapcsolatos álláspontját. Azt mondta, Amerika becsülje meg szövetségeseit, miután nincsen belőlük olyan sok; gondoljon erre akkor, amikor majd Helsinkiben találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Tusk most Pekingben azt mondta, Európa, Kína, az Egyesült Államok és Oroszország közös felelőssége az, hogy ne rombolják le a világrendet, helyette a világkereskedelem megreformálásával javítsanak rajta. Hozzátette, felszólítja kínai vendéglátóit, valamint Trump amerikai és Putyin orosz elnököt, hogy lássanak neki az említett feladatnak. "Még van idő elhárítani a konfliktust és a káoszt" - mondta. 

Rovatok