Index Vakbarát Hírportál

Kémkedéssel gyanúsított orosz nő ellen emeltek vádat az Egyesült Államokban

2018. július 16., hétfő 23:54

Kémkedéssel gyanúsítják a 29 éves orosz Maria Butinát, akit a hét végén tartóztattak le, és szerdán áll a szövetségi bíróság elé, hivatkozik az MTI az amerikai igazságügyi minisztérium közleményére.

A vádirat szerint a nő 2016-ban diákvízummal érkezett az Egyesült Államokba, ahol a washingtoni Amerikai Egyetemen nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó tanulmányokat folytatott, de már

2015 elejétől legalább 2017 elejéig az orosz kormány magas rangú tisztségviselőjének utasítása

szerint tevékenykedett az USA-ban. A The Wall Street Journal szerint tavaly több hírszerzési jelentés is készült arról, hogy Butina szoros kapcsolatokat ápolt az amerikai Országos Fegyverszövetség (NRA) tisztségviselőivel és konzervatív aktivistákkal.

A bíróságra benyújtott dokumentumok szerint Butina a Kreml ügynökeként befolyásos amerikai személyiségekkel és az amerikai politikára befolyással lévő szervezetekkel kereste és tartotta a kapcsolatot, de ezeket a személyeket nem nevezik meg.

Az FBI munkatársának eskü alatti írásos nyilatkozata szerint Maria Butina e-mailben, Twitteren szállította az információkat moszkvai megbízóinak. Oroszországi kapcsolattartóját a bíróságra benyújtott dokumentum nem nevezte meg, de a leírás a The Wall Street Journal szerint Alekszandr Torsinra illik, aki az orosz képviselőház tagja volt, majd az orosz jegybank magas rangú tisztségviselője lett. Az amerikai pénzügyminisztérium idén áprilisban egyébként szankciókkal sújtotta.

A letartóztatást és vádemelést néhány órával Donald Trump és Vlagyimir Putyin finnországi csúcstalálkozója után jelentették be. Butina ügyvédje tagadja a nő ellen felhozott vádakat. 

Rovatok