Index Vakbarát Hírportál

Áll a bál Koszovóban: elítélt terroristák, albán – szerb közeledés, belpolitikai krízis

2018. július 17., kedd 20:58

Brüsszelben folytatódhat a magas szintű szerb – koszovói tárgyalás, amelynek előmozdításán egy sor európai politikus is dolgozik. Közben a koszovói bíróság hét szélsőségest iszlamistát ítélt el egy nagyszabású terroristaperben.

A Koszovói Legfelsőbb Bíróság mai ítéletében hét embert ítélt el iszlamista terrorista csoport szervezéséért, terrorizmusért és illetéktelen fegyver-birtoklásáért.

Pristinában nem ritkák az ilyen perek, Bosznia és Hercegovina mellett elsősorban Koszovóból indult a legtöbb európai az Iszlám Állam segítségére.

Ebben a perben is több gyanúsított volt eredetileg, de akadt, aki időközben Szíriában elhunyt (vagy legalábbis a családja ezt állította), olyan is, akit bizonyíték hiányában felmentettek, míg másoknak új eljárásban folytatódik a pere.

Tárgyalások Brüsszelben

Eközben valóságos diplomáciai csúcsforgalom tapasztalható Szerbia és Koszovó kiegyezése ügyében Brüsszelben. Aleksandar Vučić szerb és Hashim Thaçi koszovói elnök holnapi tárgyalásai előtt ma egyeztetett Vučić és Emmanuel Macron francia elnök, míg holnap találkozik Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnök Frederica Mogherinivel, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjevel.

A hátország dühöng

Csakhogy valójában Koszovóban elég gyenge a tárgyalók támogatottsága, az ellenzék szerint az elnöknek nincsen tárgyalási felhatalmazása.

A belpolitikai válság azután mérgesedett el, hogy néhány napja árulkodó fotót tett közzé Ramush Haradinaj. A rendkívül rossz viszonyban élő koszovói albánok és szerbek éppen tárgyaltak, csak éppen a nép szerint a miniszterelnök olyan emberrel egyeztetett, akivel nem illene.

Milan Radočić

Ezt az embert úgy hívják, hogy Milan Radočić, nem is koszovói, hanem a „nagy” Szerbiából érkező logisztikai vállalkozó, aki börtönviselt is és igencsak megosztó személyiség.

A fáma szerint az itt élő szerbek igazi ura ez a vállalkozó.

Ő az alelnöke a koszovói szerbek Belgrádhoz húzó vezető erejének, a Srpska Listának (Szerb Lista), amely pártot egy Goran Rakic nevű ember vezeti, de jellemző, hogy amikor a koszovói miniszterelnök tárgyalt a szerbekkel, akkor nem az elnök, vagyis a formális vezető, hanem a titokzatos háttérerő, Radočić ült mellette.

Egy gyilkosság margójára

Az ellenzéki Koszovói Demokratikus Liga, az LDK ezek után azzal vádolta Haradinajt, hogy ünnepélyes fogadást tartott a sokféle bűncselekménnyel megvádolt (például szervezett bűnözéssel is gyanúsított) üzletembernek.

A Szerbiából érkezett erős ember akkor vált igazán híressé Koszovón kívül is, amikor egy másik koszovói szerb politikus, Oliver Ivanovic kifakadt, hogy Koszovóban mindenről Radočić dönt, majd a kifakadása után a politikust meggyilkolták.

Milan Radočić személyét nem hozták összefüggésbe a tettel, de a történtek nem javítottak az elfogadottságán.

Rovatok