Index Vakbarát Hírportál

Putyin: Rendkívül negatívan reagálnánk, ha a NATO felvenné Grúziát

2018. július 17., kedd 05:59 | aznap frissítve

A Helsinkiben tartott Trump-Putyin csúcstalálkozó után Oroszország még a helyszínen interjút adott a konzervatív Fox News csatornának. Az MTI által szemlézett beszélgetésnek két igazán legérdekesebb része volt. 

Putyin azt mondta, hogy Moszkvának nincsenek terhelő információi Donald Trumpról. Utalva arra, hogy Trump üzletemberként többször járt Oroszországban, Putyin így fogalmazott: "nem akarom megsérteni Trump urat, talán durván hangozhat, de nem volt számunkra fontos ember, mielőtt bejelentette, hogy indul az elnökválasztáson". Hozzátette: Trump "az építőipari bizniszben utazott, szépségversenyeket szervezett és soha senkinek eszébe sem jutott, hogy fontolgatná az indulást az elnöki posztért".

A NATO Grúzia és Ukrajna irányában történő esetleges bővítését Vlagyimir Putyin rossz néven venné, és nehezményezte, hogy a NATO a Szovjetunió összeomlása után egyáltalán felvetette a keleti irányú esetleges terjeszkedést. "A NATO struktúrájának határaink felé történő bővítése közvetlen és azonnali veszélyt jelentene nemzetbiztonságunkra, és a reakciónk rendkívül negatív lenne" - hangsúlyozta.

Trumpot elbűvölte Putyin

Az amerikai elnök is interjút adott a csatornának, ebben kifejtette, hogy "elbűvölte" őt, amikor a helsinki sajtókonferencián Vlagyimir Putyin felajánlotta, orosz ügyészek meghallgatják az amerikai elnökválasztási folyamatba beavatkozással vádolt orosz állampolgárokat, és a meghallgatáson jelen lehetnek a Mueller vezette vizsgálóbizottság tagjai is. De Muellerék szerinte "valószínűleg" úgysem mennének el. "Az a tizenhárom dühös demokrata párti? Gondolja, hogy el akarnának menni? Én nem hiszem" - tette hozzá.

Trump emlékeztetett rá: Putyin a sajtóértekezleten határozottan cáfolta, hogy bármiféle összejátszás lett volna oroszok és a kampánycsapata tagjai között 2016-ban. "Szégyenletes, hogy különböző dolgokról tárgyaltunk, és egy boszorkányüldözésről kaptunk kérdéseket" - utalt a sajtótájékoztatóra Trump. Hozzátette: "nem hiszem, hogy a mi országunkon kívül ezt beveszik, de a riporterek szeretik ezt kérdezgetni. Putyin nagyon-nagyon erős volt".

(Borítókép: Vlagyimir Putyin interjút ad Chris Wallace-nak a Fox News Sunday tévéműsor vezetőjének Helsinkiben 2018. július 16-án. Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszej Nyikolszkij)

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok