Index Vakbarát Hírportál

A fél hondurasi politikai elit a kokaincsempészetből él

2018. július 18., szerda 07:31

Amerikai ügyészek kedden már a második hondurasi parlamenti képviselőt vádolták meg azzal, hogy

részt vett az Egyesült Államokba irányuló kokaincsempészet

Midence Oqueli Martinez Turcios a Reutersnek azt mondta, ez a vád "hidegzuhanyként" érte őt, és természetesen ennek ugyanúgy nincs alapja, mint annak a gyanúnak, miszerint a képviselő a kilencvenes évek elején alapított, évi több százmillió dolláros forgalommal büszkélkedő Cachiros drogkartell tagja volna. Turcios azt az érvet hozta fel védelmére, hogy

Ha valaki drogfutárként működik, akkor sok pénze van, nekem viszont csak adósságaim vannak.

Az amerikaiak viszont konkrét bizonyítékokkal álltak elő, hogy Martinez Turcios egy szintén megvádolt polgármesterrel, Urbina Sotóval közösen 2004 és 2014 között összesen száz kilónyi kokaint csempésztek Venezuelába, Kolumbiába és más országokba. Az évtized alatt 1 millió dollárt bezsebelő Turcios olyannyira szimbiózisban élt a Cachiros-szal, hogy még az MS-13 kartell soraiból toborozott kivégzőbrigádok fegyveres kiképzésén is részt vett.

Turcioson kívül a többi vádlott egyenlőre szabadlábon van. Ha az 57 éves képviselő és a 37 éves polgármester asszony elleni vádakat a bíróság is bizonyítottnak látja, akkor mindketten életfogytiglani börtönbüntetést kaphatnak.

Az amerikai hatóságok összesen négy ember kiadatását kérték a közép-amerikai államtól, melyben a Cachiros és az állami szféra összefonódásának évtizedes hagyományai vannak, és a kartellekkel való leszámolások csak komoly amerikai nyomás hatására, a 2010-es években kezdődtek meg. Fél éve egy másik képviselőt, Fredy Renan Najera Montoyát is a kokaincsempészetben való bűnrészességgel vádoltak meg, de a mai napig nem sikerült elérni kiadatását, de egy volt fejlesztési miniszter januárban két és fél év börtönt kapott egy hasonló ügyben, egy volt alelnök pedig alig úszta meg a börtönbüntetést (csak fia került rács mögé három évre)

Rovatok