Index Vakbarát Hírportál

Volt szlovák nagykövet: Orbán maga dönti el, kiből lehet oligarcha

2018. július 18., szerda 11:51

Saját kérésére és lejáró mandátuma miatt távozott Budapestről és úgy általában a diplomáciai életből Rastislav Kácer szlovák nagykövet, aki szerinte elérte már a korlátait, elfáradt, és inkább az általa alapított Globsec nemzetközi biztonságpolitikai agytröszttel akar foglalkozni. Kácer azért búcsúzóul a Denník N szlovák portálnak adott keddig interjújában őszintén megmondta a véleményét Magyarországról és a magyar kormányról (az interjút a napi.hu szemlézte).

Kácer a magyar politika átalakulását veszélyesnek tartja,

a demokrácia például annyira rossz állapotban van, hogy Magyarországot most nem vennék fel az EU-ba.

A 25 évnyi diplomáciai tapasztalattal rendelkező - de ebből csak 5 évet Magyarországon töltő - Kácer szerint az üzlet és a politika kapcsolata Magyarországon igen sajátos, leginkább a "vadkeleti" Oroszországhoz hasonlítható, mivel az üzletemberek politikai "befektetései" helyett Orbán centralizálta az üzleti szférát;

ő dönti el, kiből lehet oligarcha, kiből nem

Közben Orbán megítélése mégsem olyan, mint egy keresztapáé, hanem olyan, mint egy prófétáé:

Orbánra úgy néznek, mint egy forradalmárra. Nem egy szokványos politikus, de egy olyan, akinek kialakult képe van a jövőről, azt is hiszi magáról, hogy egy próféta, egy fényhordozó.

Magyarország és a magyar kormány gazdasági és politikai helyzetéről Kácer a következő sarkos megjegyzéseket tette:

A nemzetközi politikában szerzett több évnyi tapasztalatom alapján kijelenthetem, ha valaki azt hiszi, hogy egy 90 éves nagypapának - még ha gazdag is - bármilyen ördögi terve van a világ leigázására, az inkább pszichiátriai látlelet, mint sem valami, aminek köze lenne a valósághoz.

Rovatok