Index Vakbarát Hírportál

Uniós eljárás indul a magyar kormány ellen a Stop Soros miatt

2018. július 18., szerda 06:27

Kötelezettségszegési eljárást indít csütörtökön Magyarország ellen az Európai Bizottság a menekülteket segítő szervezetek ellen kitalált „Stop Soros” törvény és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítás miatt – írja a szerdai Népszava

Az Európai Unió legfelsőbb ellenőrző és végrehajtó testületének értékelése szerint ugyanis a jogszabálycsomag több EU-előírásba ütközik, ezért első lépésként felszólító levélben kér választ az aggodalmaira a magyar kormánytól. Az Európai Bizottság már az elfogadását követő napokban monitorozni kezdte a jogszabályt; Christian Wigand bizottsági szóvivő leszögezte:

Nem fordíthatunk hátat azoknak az értékeknek és elveknek, amelyekre Európa épült.

Brüsszel a Velencei Bizottság értékelésére várt, az alkotmányjogi tanácsadó testület június vége felé kemény szavakkal el is ítélte a törvényt, mely „a törvényesen működő civil szervezetek tevékenységét" korlátozza, 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Uniós eljárás indul a magyar kormány ellen a Stop Soros miatt

Brüsszel megvárta a szakvéleményt, ami elítélte a civilek elleni büntetőjogi intézkedéseket.

2559 · Jul 18, 2018 06:27am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

aránytalan büntetéseket ró ki személyekre és nem-kormányzati szervezetekre, továbbá több ponton - például tájékoztató kampányok bűncselekménnyé minősítésével - sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

A Velencei Bizottság arra is rámutatott, hogy egy 2002-es európai uniós irányelv pontosan meghatározza, hogyan lehet büntetőjogi eszközökkel megelőzni, illetve kezelni az engedély nélküli határátlépést, tranzitálást és tartózkodást egy tagállam területén. A magyar szabályozás azonban túlmegy ezeken a kereteken, és igazságtalanul büntet olyan tevékenységeket, amelyek közvetlenül nem tehetők felelőssé az illegális migrációért.

Frans Timmermans bizottsági alelnök a múlt hónapban egy európai parlamenti meghallgatáson jelentette be, hogy a jogszabállyal „lehetnek problémák”, előrevetítve egy esetleges kötelezettségszegési eljárást.

A Bizottság a Stop Soros elfogadása után a magyarországi menekültügyi szabályozás miatt még 2015-ben indított kötelezettségszegési eljárást lépteti bírósági szakaszba. Akkor a testület a magyarországi menekültügyi eljárásokat, a visszatérésre vonatkozó szabályokat és a befogadási feltételeket ítélte az uniós joggal összeegyeztethetetlennek, de válaszaira a Népszava szerint mostanáig „nem kapott kielégítő választ" Budapestről, ezért citálja a magyar kormányt az EU Bírósága elé.

Ahogy arról beszámoltunk, az „illegális bevándorlás elősegítése, támogatása” mint vétség a magyar büntető törvénykönyv 353/A paragrafusának módosításában kapott helyet. Az új rendelkezés:

Fidesz: Brüsszel Sorost védi

"Brüsszel már megint Sorost védi, és nem először próbál nyomást gyakorolni Magyarországra a Soros-hálózat érdekében" - kommentálta Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője szerdán újságíróknak a hírt.

"Mi kitartunk amellett, hogy nem leszünk bevándorlóország, és nem tudjuk elfogadni, ha valaki nyíltan, a magyar és az uniós törvények kijátszására buzdítja a migránsokat" - fogalmazott. Kijelentette: a "Stop Sorosra" és az alkotmánymódosításra szükség van, ezért készen állnak ezzel kapcsolatban bármilyen vitára.

Rovatok