Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan a spanyoloknál is nemi erőszak lehet a beleegyezés hiánya

2018. július 18., szerda 20:49 | aznap frissítve

Spanyolországban fontolóra vették egy olyan törvény bevezetését, mely szerint a nemi erőszak esetében már az is büntetendő lenne, ha valaki nem adja szóbeli beleegyezését a szexuális aktushoz, vagy nem adja bármilyen egyértelmű jelét annak, hogy ahhoz hozzájárulna – írja a Guardian.

A javaslatot azután nyújtották be, hogy országszerte hatalmas felháborodást okozott az, hogy júniusban óvadék ellenében szabadon engedték annak az ötfős társaságnak valamennyi tagját, amelyik két éve csoportosan erőszakolt meg egy madridi diáklányt az észak-spanyolországi Pamplonában, a 2016-os San Fermín-ünnep ideje alatt.

Közülük ketten videót is készítettek, amin jól látszik, hogy a lány csendben van és passzív, a bírók ugyanakkor úgy vélték, hogy ez a beleegyezés jele, sőt egyikük egyenesen azt mondta, hogy a lány ránézésre élvezi a dolgot, így nemi erőszak helyett szexuális visszaélés miatt ítélték el őket

Ez utóbbit a spanyol jogrendszerben az különbözteti meg az erőszaktól, hogy erőszak és megfélemlítés nélkül történik, és értelemszerűen az érte kiszabható büntetés is jóval kevesebb.

A vádlottak azt akarják velünk elhitetni, hogy aznap este találkoztak egy teljesen átlagos 18 éves lánnyal, aki húsz perces beszélgetés után belement abba, hogy egyszerre több vadidegen emberrel szexeljen védekezés nélkül.

– mutatott rá az eset abszurditására az ügyész, miután a védelem korábban is azt próbálta meg bebizonyítani, hogy a csoportos együttlét valójában a lány beleegyezésével történt, hiszen hagyta, hogy az egyik férfi megcsókolja őt.

A törvényjavaslatot Carmen Calvo Poyato, spanyol miniszterelnök-helyettes és egyenlőségért felelős miniszter nyújtotta be, aki kiemelte, hogy ha egy nő nem egyezik bele explicit módon a szexuális aktusba, azt úgy kell értelmezni, mintha nemet mondott volna.

A javaslat kidolgozásában résztvevő egyik jogászprofesszor emellett a testbeszéd fontosságát is kiemelte, mint mondta, akkor is lehet valami nemi erőszak, ha az áldozat nem áll ellen. Ha meztelen, aktív, és élvezi a dolgot, akkor nyilván beleegyezett, de ha sír, passzív, és egyértelműen nem érzi jól magát, akkor nem.

Svédországban egyébként tavaly decemberben nyújtottak be hasonló javaslatot, amiből törvény is lett, július elsején lépett hatályba.

(Borítókép: Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images)

Rovatok