Index Vakbarát Hírportál

Macron tanácsadója verte a tüntetőket Párizsban

2018. július 19., csütörtök 13:03

Egy tüntető felvétele buktatta le a francia elnök kormányzati tanácsadóját, akiről kiderült: májusban ő maga állt a rendőrök közé, hogy tüntetőket verjen. Az ügyészség előzetes nyomozásba kezdett csütörtökön.

A felvételen Alexandre Benalla rendőri sisakban, de civil ruhában lépett fel a rendőrökkel együtt, először egy nőt rángatott a nyakánál fogva, majd egy férfi cibálásába kapcsolódott be. Valóban cibálásról és verésről van szó, a tüntetőt ugyanis minden további intézkedés nélkül a földön fekve hagyták. Benalla pedig akkor hagyta abba a verést és vonult be a szemközti kávézóba, amikor észrevette, hogy felvétel készül róla.

**** ALERTA VIOLENCES POLICIÈRES

DES POLICIERS TABASSENT ET GAZENT TOUT LE MONDE PLACE CONTREESCARPE !!
FAITES TOURNER IL FAUT QUE TOUT LE MONDE VOIT !!#ViolencesPolicieres #1erMai pic.twitter.com/Dabr6HHwyJ

— Taha Bouhafs* (@T_Bouhafs) 2018. május 1.

A felvételek alapján a Le Monde azonosította be a tanácsadót, akiről nem világos, milyen minőségében jelent meg a belvárosi tüntetésen, amelyen a rohamrendőrök könnygázt bevetve léptek fel a tiltakozók ellen.

Benallát végül az Elysée palota közlése szerint két hét fizetés nélküli szabadságra küldték május 4. és 19. között, és elvonták tőle a biztonsági feladatköröket is, így már nem működhet közre az elnök hivatalos látogatásainak megszervezésében sem.

Ennek ellenére Benalla júliusban két kiemelt eseményen felelt az elnök biztonságának megszervezéséért, így feladata között volt a világbajnok futballcsapat ünneplésének megszervezése a Champs-Elysées-n.

Benalla Macron megválasztása előtt felelt Macron kampányának biztonságáért is.

Rovatok