Index Vakbarát Hírportál

20 év után hazatér Franciaországba a szerencsés drogcsempész

2018. július 22., vasárnap 20:16

A francia Michael Blancot 1999-ben, egy nappal karácsony után fogták el 3,8 kiló hasissal a búvárfelszerelésében rejtve az indonéz vámosok. A férfi állítása szerint egy barátjának tett szívességet, hogy magával vitte a felszerelést, de ez az indonéz hatóságokat annak idején nem hatotta meg. A most 45 éves férfit életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, és még a kivégzés is felmerült az esetében, amit végül ejtettek. 

Blanc a halálbüntetés közeléből fokozatosan eljutott, hogy szombaton szabadon engedték, és vasárnap, 18 év fogság után visszatérhet Franciaországba. 

Az egykor szakácsként dolgozó férfit az indonéz bevándorlási hivatal fegyveresei kísérték ki a reptérre, hogy helyi idő szerint szombat este 9-kor felszálljon a Turkish Airlines járatára. Az úton anyja, Helene Le Touzey kíséri, aki feladta életét Franciaországban, hogy közel két évtizedig Indonéziában közvetlen közelről azon dolgozzon, hogy végül fia kegyelmet kapjon. A nő először 2008-ban ért el eredményt, amikor a férfi büntetését életfogytiglanról 20 évre változtatták. Blanc sorsáról tárgyalt az egykori francia kormányfő Francois Fillon is, amikor 2011-ben járt Jakartában. Áttörés azonban 2014-ben volt az ügyben, amikor szintén az anya kitartó munkája nyomán 3 év feltételesen szabadlábra, majd próbaidőre bocsájtották, ami most járt le. 

Indonézia a világ egyik legszigorúbb drogtörvényével rendelkező ország. A jelenlegi elnök, Joko Widodo kíméletlenül beleállt a kábítószer elleni harcba. 2014-es hatalomra kerülése óta rengeteg külföldi csempészt kivégzett, és jelenleg 70 csempész áll felfüggesztett kivégzés alatt. 

A metál zene iránti rajongásáról is híres miniszter akkor került be a hírekbe, amikor a Bali Kilencek néven ismertté vált csempészek tárgyalásának eredményeként kivégezték az ausztrál Andrew Chant és Myuran Sukumarant. Az ítélet meghozatalakor több zenész és zenekar, akinek a pólóiban pózolt az elnök, nyílt levelet írt, amiben kérték, hogy vizsgálják újra az ügyet, és kérték, hogy kivégzés helyett életfogytig tartó büntetésre változtassák az ítéletet. Widodot nem hatotta meg sem a Black Sabbath gitárosa Tony Iommi, sem egyik kedvenc zenekara a Napalm Death, és a két férfit 2015 április 29-én kivégezték. 

A két férfi kivégzése diplomácia botrányhoz vezetett, és nemzetközi tiltakozást váltott ki. Az akkori ausztrál miniszterelnök Tony Abbott visszahívta a nagykövetet tiltakozásul, és a további nyomásnak köszönhetően Jakarta ugyan felfüggesztette a kivégzéseket, cserébe válságra hivatkozva elrendelte, hogy lőjék le a letartóztatásnál ellenálló csempészeket. 

(via thelocal.fr)

Rovatok