Index Vakbarát Hírportál

Orosz milliárdos is támogatta az Amerikában letartóztatott kémnőt

2018. július 22., vasárnap 22:03

A The Washington Post szenátusi forrásokra hivatkozó információi szerint az amerikai energetikai és high-tech iparágakban befektető Konsztantyin Nyikolajev milliárdos támogatta anyagilag Marija Butyinát, aki ellen a héten a washingtoni szövetségi bíróság már vádat is emelt, mert úgy dolgozott az orosz kormánynak, hogy közben nem jegyeztette be magát az Egyesült Államokban külföldi ország ügynökeként - írja az MTI. 

Marija Butyina még áprilisban a szenátus hírszerzési bizottsága előtt elmondta, hogy az általa képviselt, fegyvertartást népszerűsítő csoportnak Nyikolajev biztosított pénzt. A lap idézte Nyikolajev szóvivőjét, aki elismerte, hogy az orosz milliárdos valóban kapcsolatban volt Butyinával, amikor a nő 2012 és 2014 között megalakította Oroszországban a szabad fegyvervásárlást és fegyvertartást népszerűsítő csoportot. A csoport finanszírozásáról viszont már nem volt hajlandó beszélni. 

Nyikolajev vagyona - az amerikai lap szerint - nagyrészt oroszországi kikötői és vasúti beruházásokból származik, és befektetője egy startup vállalkozásnak a Szilícium-völgyben, valamint igazgatósági tagja egy houstoni energetikai vállalatnak. 

Marija Butyina letartóztatását hétfőn jelentették be Washingtonban, órákkal Donald Trump és Vlagyimir Putyin orosz elnök Helsinkiben történt csúcstalálkozója után. A bíróság nem engedélyezte, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezhessen. A bírósági dokumentumok szerint a 2016-ban, diákvízummal az Egyesült Államokba érkezett, 29 éves Butyina megpróbált kapcsolatokat kiépíteni republikánus politikusokkal és konzervatív szervezetekkel, köztük például az Országos Fegyverszövetséggel (NRA). Az ügyészek szerint egy magas rangú orosz kormányzati tisztségviselő útmutatásai alapján tevékenykedett. 

Rovatok