Index Vakbarát Hírportál

16 halott és több mint 50 sérült a kabuli reptéri robbantásban

2018. július 22., vasárnap 16:45

Legfrissebb hírek szerint tizenhat ember meghalt és ötvennél többen megsebesültek kabuli repülőtér közvetlen közelében vasárnap történt öngyilkos merényletnek, amely röviddel azután történt, hogy több mint egyéves száműzetés hazatért Abdul Rasid Dosztum alelnök - írja az MTI.

Szemtanúk szerint a robbanás a repülőtér bejáratánál történt, ahol Dosztum hívei gyűltek össze, hogy köszöntsék a hazaérkező politikust. Egyes hírek szerint a halottak zöme rendőr. Amikor a detonáció történt, Dosztum konvoja már távozott a reptérről.

Néhány órával az eset után az Iszlám Állam dzsihadista szervezett jelentkezett az öngyilkos merénylet elkövetőjeként. Az IÁ az általa működtetett Amak hírügynökség útján megerősítette, hogy a robbantás célpontja a volt hadúr volt. Ide tartozik, hogy Dosztum támogatja azt, hogy a kormány béketárgyalásokat folytasson az Iszlám Állammal rivalizáló tálib lázadókkal.

A volt hadúrból lett alelnök, aki keményen bírálta Asraf Gáni államfőt, tavaly májusban utazott Törökországba"gyógykezelésre". Megfigyelők azonban azzal magyarázták az üzbég nemzetiségű Dosztum távozását az országból, hogy önkéntes száműzetésbe kényszerült. 

Rovatok