Index Vakbarát Hírportál

Duterte a kíméletlen drogháború folytatását ígérte

2018. július 23., hétfő 15:42 | aznap frissítve

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök évértékelő beszédében azt ígérte, hogy ugyanolyan fáradhatatlanul folytatódik a drogok elleni háborúja, mint elnöksége első két évében. „Önök az emberi jogokért aggódnak, én meg az emberi életekért" – üzente a Reuters szerint az őt bíráló civil szervezeteknek és aktivistáknak.

Duterte 2016-os hivatalba lépése óta a hivatalos adatok szerint országszerte legkevesebb 4500 embert öltek meg és több tízezer embert vettek őrizetbe a hatóságok kábítószer-ellenes akciókban.

Duterte drogellenes hadjáratát gyakran bírálják jogvédők, mert szerintük a biztonsági erők önkényes gyilkosságokat követtek el. A rendőrség állítása szerint sokan ellenálltak a letartóztatásnak, emberi jogi szervezetek szerint viszont a rendőrök sokszor szabályos kivégzéseket hajtottak végre. Több ezer további halálesetért önbíráskodó bandák lehetnek felelősek.

Duterte arról is beszélt, hogy javult a korábban meglehetősen fagyos viszony Kínával. Azonban hozzátette, hogy ez nem mehet a Fülöp-szigetek területi integritásának és gazdasági érdekeinek rovására a Dél-kínai-tengeren, ahol Kína folyamatosan mesterséges szigeteket telepít.

Duterte ezúttal végig olvasta az 50 perces beszédet, nem voltak olyan közbeszúrások, mint a korábbi hasonló felszólalásainál. Duterte beszéde közben a törvényhozás épülete előtt több ezer nő, diák és baloldali aktivista tiltakozott az elnök ellen.

Rovatok