Index Vakbarát Hírportál

Egyre több a muszlimellenes támadás Nagy-Britanniában

2018. július 23., hétfő 22:10

30 százalékkal emelkedett a muszlimellenes verbális és fizikai támadások száma Nagy-Britannában tavaly, feltehetően amiatt, hogy egyre többeket bátorít fel a változóban lévő politikai retorika – írja az MTI jogvédők hétfőn ismertetett adatai alapján.

A muszlimok elleni támadásokat számon tartó Measuring Anti-Muslim Attacks tájékoztatása szerint 1201 ilyen megerősített atrocitásról érkezett bejelentés hozzájuk a múlt évben, és ezek 70 százaléka utcai incidens volt, a többi jellemzően Facebookon és Twitteren történt. Az áldozatok közel 60 százaléka nő, az elkövetők 80 százaléka férfi volt, ami a szervezet szerint megerősíti az elmúlt évek azt tükröző tapasztalatait, hogy

a muszlimellenesség nemcsak az iszlám vallás követői elleni gyűlölet és fanatizmus, hanem zaklatási ügy is.

A Tell MAMA UK néven is ismert szervezet szerint a muszlimellenes retorika beszivárgott a politikai életbe, ami egyesekre bátorítólag hat. A csoport igazgatója szerint Nagy-Britannia "mélyen aggasztó időket él meg, az emberek kiszámíthatóságra vágynak, de csak bizonytalanságot kapnak politikai és társadalmi szinten is", ez pedig néhányakat arra ösztönöz, hogy kisebbségi csoportokat vegyen célba.

Iman Atta hozzátette, egyre erőszakosabb utcai incidenseket tapasztalnak, az elkövetők pedig egyre fiatalabbak, 13 és 18 év közöttiek. Növekszik a vandalizmus, a csoportok pedig egyre jobban szervezettek. A Measuring Anti-Muslim Attacks szerint

változásra van szükség az aggasztó trendekben, és határozott fellépés szükséges a politikai pártok részéről.

A Manchester Arénában 2017 májusában elkövetett és 22 halottal és számos sebesülttel járó terrortámadás utáni héten 700 százalékkal nőtt a muszlimellenes incidensek száma. Azt megelőzően 500 százalékos növekedés volt a legmagasabb, amit mértek, mégpedig a brit európai uniós tagságról 2016 júniusában tartott népszavazást követő egy hétben.

A YouGov közvélemény-kutató friss felmérése szerint Nagy-Britanniában egyre többen fordulnak el a két nagy párttól, a kormányzó Konzervatív Párttól és a Munkáspárttól, és a szavazók közel negyede kész lenne akár egy határozottan szélsőjobboldali, bevándorlás- és iszlámellenes pártot is támogatni.

Az Egyesült Királyság 66,6 millió lakosából becslések szerint 4 millióan az iszlám vallás követői, ezzel ez a szigetország második legnagyobb vallási csoportja.

Rovatok