Index Vakbarát Hírportál

Japánban már 80 halottja van a hőségnek

2018. július 24., kedd 08:41

Nyolcvanan vesztették életüket, és mintegy 35 ezren kerültek kórházba a hőség miatt Japánban az elmúlt három hétben, írja az MTI.

A kedden közzétett hivatalos adatok szerint csak az elmúlt héten 65-en estek áldozatul a hőségnek, amely helyenként még árnyékban is meghaladta a 35 Celsius fokot. Az azt megelőző két hétben 15-en haltak meg. Az áldozatok többsége idős ember volt.

Több térségben példátlan a forróság. Természeti katasztrófáról beszélhetünk

- hívta fel a figyelmet hétfő esti sajtótájékoztatóján Takekava Motoaki, a japán meteorológiai szolgálat egyik munkatársa. 

Japánban hétfőn megdőlt az országos rekord: a Tokióhoz közeli Kumagajában 41,1 Celsius-fokot  mértek , míg a korábbi legmagasabb érték 41 fok volt még 2013-ból.  A japán katasztrófavédelem arra kérte az embereket, hogy maradjanak légkondicionált helyen, igyanak sok vizet és pihenjenek sokat. Különösen a kisgyerekekre és az idősekre nézve lehet veszélyes a napokig ilyen magas hőmérséklet.

De nemcsak Japánban szélsőséges az időjárás. Hosszan tartó intenzív hőhullám uralja Észak-Amerikát, az Északi-sarki térségét, Észak-Európát és Afrika északi részét, megdöntve számos időjárási rekordot. Görögországban már 50 halottat követelt az erdőtűz, de több mint 50 erdőtűz – egy tucatnyi az Északi-sarkkörön belül – csapott fel Svédországban is a rendkívüli meleg és a szárazság miatt.  Arra, hogy miért ilyen borzalmas az idő a világon ebben a cikkünkben próbáltunk meg választ találni.

Rovatok