Index Vakbarát Hírportál

Macron vállalja a felelősséget a tüntetőket verő tanácsadójáért

2018. július 25., szerda 19:22 | aznap frissítve

Magára vállalta a felelősséget a tüntetőket verő testőréért Emmanuel Macron francia elnök, aki elmondta, Alexandre Benalla elárulta őt, de ettől még őt kell számon kérni, mert megbízott a férfiben – írja a Guardian.

A férfit múlt héten rúgták ki, miután napvilágot látott egy felvétel, melyen egy májusi tüntetésen rendőri sisakban diákokat bántalmaz, pénteken pedig három rendőrt őrizetbe is vettek az ügyben. Macron kedden Párizsban a pártja képviselőinek beszélt arról, hogy amit Benalla tett, az felér egy árulással, este pedig a szavazóknak beszélt arról, hogy senki nem kivétel a szabályok alól, ha pedig bűnbakot keresnek, akkor ne keressenek tovább, ugyanis

egyedül ő felelős a történtekért, mert ő bízott meg Benallában.

Az ügyben jelenleg két parlamenti bizottság folytat vizsgálatot, emellett pedig a rendőrség is nyomoz, Macronon pedig az elmúlt napokban egyre nagyobb volt a nyomás, ugyanis az elnöki hivatal tudott az incidensről, de hónapokig nem szóltak a rendőrségnek.

Macron egyébként a parlamenti meghallgatásokon viccesre vette a figurát, pedig a jelek szerint elég nagy bajban van: a felmérések alapján az emberek magyarázatot várnak az elnöktől, a népszerűsége pedig szignifikánsan csökkent az ügy miatt.

Benalla ügyvédje is megszólalt, szerinte védence végig abban a tudatban volt, hogy törvényes amit tesz, és bár tudta, hogy kicsit túllőtt a célon, végső soron az volt a célja, hogy segítsen a rendőröknek megfékezni két "agresszív és erőszakos bajkeverőt".

Hozzátette, a férfi sosem hitte, hogy bármit megtehet, a média pedig túlreagálta a dolgot, és hamarosan Benalla is beszél majd az üggyel kapcsolatban.

Rovatok