Index Vakbarát Hírportál

Börtönőröket vettek őrizetbe a videóra vett orosz fogolykínzás után

2018. július 25., szerda 15:05

Előzetes letartóztatásba helyeztek Oroszországban két újabb őrt, akik részt vettek egy elítélt brutális, szervezett megkínzásában. Letartóztatásuk annak a felvételnek köszönhető amelyet az őrökre kötelezően rögzített kamerák egyike készített, még tavaly nyáron. A kiszivárgott 10 perces videó a Novaja Gazetához jutott, publikálása óta több mint 1,2 millió ember látta, nagy felháborodást kiváltva. A hírek szerint a felvételt a börtönből az ott jogvédő szervezet munkatársaként eljáró ügyvéd, Irina Birjukova aki a felvételt eljuttatta a Novaja Gazetához, biztonsága érdekében elhagyta Oroszországot – írta a Ria Novosztyi.

Az intézetben többnyire először elítélt, vagy kisebb bűncselekményt elkövetett rabok vannak. A felvételen látható megkínzott Jevgenyij Makarovot egy verekedés közben okozott súlyos testi sértésért ítélték el. Nem ez volt az első büntetése, korábban lopásért ült. Hét éves büntetését jelenleg is a rjazanyi börtönben tölti.

A büntetés-végrehajtás szerint nehezen kezelhető Makarov többször megsértette a szabályzatot, ezúttal is ő provokálta ki a büntetést, amelyről az áldozat jelentést tett a hosszas próbálkozás után hozzá végül bejutott "Társadalmi Ítélet" jogvédő szervezet munkatársainak.

Akkor azonban az intézmény belső kivizsgálás után arra jutott, hogy nem történt szabálytalanság. A felvételeket itt láthatja, csak erős idegzetűeknek. (+18)

A videón legalább tíz őr látható, akik lefogják Makarovot, először az arcán, majd a talpán, sarkán ütik, gumibotokkal és ököllel. Többször váltanak, egymásnak arról beszélve, hogy már lassan fáj a kezük a sok ütlegeléstől. 

„A sétáról engedtek vissza a cellába, ahol a Bibliában őrzött családi leveleim szanaszét hevertek. Kérdeztem, hogy ez így rendjén van? Igen. Mire én, akkor elmentek a ---ba. Akkor el fogunk veled beszélgetni - mondták, én meg, hogy nekem aztán tökmindegy. A cellát bezárták, egy órakor aztán jöttek értem” – idézte fel a kínzás előtti provokációt Makarov.

A rjazanyi börtön nem először kerül a hírekbe azzal, hogy a rabokat szervezetten kínozzák. Ezt élte át a Putyin-ellenes Balotnaja téri tüntetés két résztvevője és az a férfi is, akit pedofília vádjával ítéltek el, mert az utcán vizelt. (Ruszlan Vahapov hétévnyi büntetésének egyébként is tanulságos kórkép a nyomozóhatóságok és a bíróság munkájáról. Ügyvédjén keresztül a nyomozás alatt üzentek neki, hogy 200 ezer rubelért és egy beismerő vallomásért cserébe megúszhatja felfüggesztettel, amit ő elutasított. Hiába mentették fel az első ügyben, később a rendőrség egy új tanúval egy újabb ugyanilyen ügyet indított, a 32 éves, háromgyerekes férfival szemben.)

Hárman adott beszámolójuknak azonban nem lett következménye, ám a most megjelent felvétel miatt már hat őrt vettek őrizetbe. A szerdán letartóztatottak beismerték, hogy részt vettek Makarov kínzásában.

Rovatok