Index Vakbarát Hírportál

Laoszi gát: legalább húsz halott, küzdelem a túlélőkért

2018. július 25., szerda 08:39

Hétfőn és kedden előbb megsérült, majd teljesen átszakadt egy laoszi vízi erőmű gátrendszere. A víz hét falut árasztott el, a mentésben részt vevők helikopterekkel és csónakokkal igyekeznek megmenteni a fák tetején, tetőkön megkapaszkodó túlélőket.

Húsz ember biztosan meghalt, száz helyi lakost nem találnak és több ezren vesztették el az otthonukat – a BBC értesülése szerint ezek a legfrissebb adatok a laoszi vízi erőmű túlélőinek mentése során.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Laoszi gát: legalább húsz halott, küzdelem a túlélőkért

Helikopterekkel, csónakokkal mentik a fákon, tetőkön várakozó falusiakat.

50 · Jul 25, 2018 08:39am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

A CNN úgy tudja, hogy az áldozatok valamennyien helyi lakosok, az építkezésen dolgozó 53 dél-koreai munkást még időben sikerült evakuálni.

Tetőkön ragadtak

A laoszi Attapeu tartomány hatóságai most helikopterekkel és csónakokkal igyekeznek biztonságos helyre szállítani a vízzel elárasztott hét falu lakosságát.

A túlélők a méteres vízszint felett, tetőkön, esetleg fákba kapaszkodva várakoznak, vannak, akik megpróbálnak családtagjaikat vagy értéktárgyaikat mentve úszva menekülni.

Gigaprojekt

Az összeomlott gát egy nagyobb vízi erőműprojekt, a Szepian-Sze Nam Noj része volt, a Szepian az a folyó, ahová most a mintegy 5 milliárd köbméter víz visszafolyik, de a folyó eléréséig 5 kilométeres szakaszon mindent víz borít.

Az épitkezés fővállalkozója a dél-koreai SK Engineering & Construction volt, de az egymilliárd dolláros projektben laoszi, illetve thaiföldi cégek is részt vettek.

Azonnal a helyszínre érkezett a laoszi kormányfő, akinek irányításával a helyi hatóságok ruházatot, élelmiszert, ivóvizet és gyógyszereket igyekeznek biztosítani a mentéshez.

A nagy fejlesztési terv

A gátrendszer két főgátból és őt kisebb mellékgátból állt, A projekttulajdonos Ratchaburi Villamosenergia-termelési Holding közlései szerint a heves esőzések miatt azonban az egyik mellékgátnál annyira felduzzadt a víz, hogy a „Saddle Dam D” előbb megsérült, majd teljesen átszakadt. A hatóságok már a sérülésnél megkezdték a környező hét falu evakuálását, és igyekeztek elterelni a vizet egy erősebb gát irányába, de sajnos a falvak kiürítése még nem fejeződött be, amikor megtörtént a végzetes tragédia.

A tragédia beárnyékolhatja a laoszi gazdaság legnagyobb gazdaságfejlesztési koncepcióját. Laosz ugyanis olyan összetett vízierőmű-projektet kezdett, amelynek a végén több tucat új erőmű megépítésével a tervek szerint a térség fő áramellátójává válhatott volna az ország. 2020-ra meg kívánta duplázni áramtermelését, noha már ma is ez az ágazat felel a szegény ország exportjának 30 százalékáért.

A 90 százalékban befejezett Szepian-Sze Nam Noj vízi erőmű az év végétől, illetve a jövő év elejétől elsősorban a szomszédos Thaiföldöt látta volna el árammal.

Rovatok