Index Vakbarát Hírportál

Puigdemont Berlinben: Brüsszelben folytatom a szervezkedést

2018. július 25., szerda 12:41

Nem fogok 20 évet várni, hogy újra katalán földre léphessek – jelentette ki Carles Puigdemont katalán politikus Berlinben, szerdai sajtótájékoztatóján. A volt katalán elnök ezzel a lázadás elévülési idejére utalt, Spanyolország ugyanis továbbra is ezzel vádolja a külföldre szelelt politikust.

Visszatérek Brüsszelbe és folytatom a független katalán államért vívott küzdelmemet. Minden népnek joga van az önrendelkezésre. A spanyol kormány úgy kezel minket, mint a baszk ETA szeparatistáit, pedig mi sohasem alkalmaztunk erőszakot.– ezeket mondta Carlos Puigdemont volt katalán elnök

 el Berlinben harcostársak, ügyvédek és tolmácsok gyűrűjében.

A politikus kérdésekre válaszolva elismerte, hogy immár kedvezőbb a politikai klíma Spanyolországban, mert az új spanyol kormány stílusa és nyelvezete megváltozott, de mint mondta, ez nem elég, tettekre van szükség.

Menekülés

A jobboldali, függetlenségpárti katalán elnök Carlos Puigdemont és a madridi kormányzat viszonya akkor romlott el végleg, amikor 2017. október 1-jén Katalónia függetlenségi népszavazást próbált rendezni. Ezt a spanyol rendőrség vérbe fojtotta, majd az elnököt leváltotta és hamarosan elfogatóparancsot is kiadott ellene.

Puigdemont és több politikustársa Brüsszelbe menekült, a volt elnök családjával Waterlooban rendezkedett be.

Amikor aztán idén márciusban a politikus Finnországba látogatott, hazafelé, Dánián keresztül, Németországba érkezett, ahol a spanyol kormány által kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján lefogták. Óvadék ellenében szabadult, de négy hónapig Németországban maradt, meg kellett várnia, hogy Németország döntsön a sorsáról.

Kiadták volna

Végül Berlin ki is adta volna a ribilliót kirobbantó elnököt Spanyolországnak, csakhogy ez nem tetszett a spanyol kormánynak, mert a kiadatás jogcíme nem a lázadás, hanem csak adócsalás lett volna, és így

Madrid nem tudta volna a sokkal súlyosabb vádpont ügyében számon kérni.

A lázadás akár 25 évvel is büntethető, de a spanyol jog szerint az elévülés nem a kiszabható maximális tétel, hanem a lázadás „már” 20 év után elévül.

Spanyolország mindenesetre új megoldást választott, visszavonta a nemzetközi elfogatóparancsot, így nyílt arra lehetőség, hogy a katalán elnök sajtó elé lépjen és bejelentse brüsszeli terveit.

Még ezen a hétvégén a családommal visszatérünk Belgiumba"

- mondta a szeparatista vezető, hozzátéve, hogy innen fogja irányítani a politikai tevékenységét.

Rovatok