Index Vakbarát Hírportál

Miért fogadta Merkel bizalmas beszélgetésre az orosz vezérkari főnököt?

2018. július 26., csütörtök 10:11 | aznap frissítve

Angela Merkel Német kancellár kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnökkel találkozott Berlinben, írja a német Bild. A találkozón Heiko Maas német külügyminiszter is ott volt.

A lap felteszi a kérdést: vajon mi dolga van a német kancellárnak Putyin háborús stratégáival. A szíriai orosz műveleteket irányító Geraszimov a kelet-ukrajnai háborúban játszott szerepe miatt 2014 áprilisa óta szerepel az EU szankciós listáján, vagyonbefagyasztást rendeltek el ellene, és elvileg nem is utazhat be az Európai Unióba.

A lap megemlíti, hogy a  Geraszimov által irányított szíriai műveletekben hatezer civil halt meg orosz légicsapásokban és kétmillióan váltak földönfutóvá. A Bild azt írja: a két orosz vezető berlini tárgyalása annyira fontos lehetett, hogy utazásukat a német külügyminisztérium egy törvényi kivétel alkalmazásával tette lehetővé. 

Berlin hivatalosan csak annyit közölt, hogy a találkozó bizalmas jellegű volt, amelyen elsősorban  Szíriáról és Kelet-Ukrajnáról volt szó. Az orosz fél több információt adott. Eszerint szó volt például arról, hogyan lehet előkészíteni a menekültek visszatérését Szíriába, ahol továbbra is Aszad van hatalmon, aki miatt a legtöbben elmenekültek. A Bild úgy tudja: arról is tárgyalhattak, hogy hogyan lehet az iráni támogatású erőket távol tartani Szíriában Izraeltől, Lavrov és Geraszimov ugyanis nyílegyenesen Izraelből érkezett Berlinbe. 

Rovatok