Index Vakbarát Hírportál

Trump szankciókkal fenyegeti Törökországot

2018. július 26., csütörtök 18:07

Még két éve tartóztatták le Törökországban Andrew Craig Brunson amerikai lelkészt, terrorizmus és kémkedés vádjával, és miután szerdán bejelentették a török hatóságok, hogy Brunsont házi őrizetbe fogják helyezni, az amerikai elnök Twitteren fenyegetőzött, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi szankciókat fog bevezetni, ha nem engedik őt szabadon.

Avagy magyarul: Az Egyesült Államok nagy szankciókat fog bevezetni Törökországgal szemben, amiért fogva tartják Andrew Brunson lelkész, egy nagyszerű keresztényt, családos férfit, és csodálatos emberi lényt. Nagyon szenved. Ezt az ártatlan hithű embert azonnal szabadon kellene engedni!

Ugyanezt az üzenetet közvetítette szerdán a sajtónak Mike Pence alelnök is. Trump már korábban is nyilatkozott az ügyről, előző héten szégyennek nevezte, hogy Brunson őrizetben van, és kijelentette, hogy semmi rosszat nem tett, és a családjának szüksége van rá. Korábbi hírek szerint Trump és Erdogan török elnök már beszéltek telefonon erről az ügyről.

Ha elítélik, Brunson akár 15 év börtönt is kaphat azzal az indokkal, hogy "terrorszervezetek nevében követett el bűncselekményeket, de nem volt azok tagja", és erre jöhet még 20 év a kémkedés miatt.

Nem sokkal Trump üzenete után a török külügyminiszter, Mevlut Cavusoglu szintén Twitteren jelentette be, hogy senki sem sem diktálhat Törökországnak. "Sosem fogunk bárkitől fenyegetéseket elviselni. Ez mindenkire vonatkozik, nincs kivétel."

(Borítókép: AFP PHOTO / Brendan Smialowski )

Rovatok