Index Vakbarát Hírportál

Szexuális zaklatás miatt távozik a bíborosi testületből Washington nyugalmazott érseke

2018. július 28., szombat 15:49

Belebukott zaklatási ügyeibe Theodore McCarrick, Washington nyugalmazott érseke. Néhány héttel ezelőtt láttak napvilágot a bíborost ért vádak, miszerint a 70-es évek elején a manhattani St. Patrick-katedrálisban karácsonyi éjféli misére készülődve molesztált egy akkori minstránsfiút. Most az MTI arról ír, hogy McCarrick lemondott a katolikus egyházat vezető bíborosi testületben elfoglalt helyéről és döntését a pápa is jóváhagyta. 

A vatikáni közlemény szerint Ferenc pápa azt kérte az amerikai bíborostól, hogy folytasson "imádkozó és vezeklő" életmódot, amíg az ellene szóló vádakat valamiképpen tisztázzák a katolikus egyház vizsgálata során.

A 87 éves bíboros a pápa rendelete értelmében június óta nem teljesíthet papi szolgálatot az ellene felhozott gyanú miatt. McCarrick bíborost azzal vádolják, hogy "hitelt érdemlő" állítások szerint negyven évvel ezelőtt, amikor még New Yorkban teljesített szolgálatot, szexuálisan zaklatott egy tinédzser fiút. Ez a fiú mára egy hatvanas éveiben járó New York-i üzletember, aki szerint a pap két évtizeden zaklatta őt. McCarrick ezt tagadja.

Theodore McCarrick, aki 2000-2006 között volt Washington érseke, egyike a legmagasabb rangú amerikai katolikus főpapoknak, akiket szexuális visszaéléssel vádoltak meg. Az Egyesült Államokban az elmúlt években több ezer katolikus pap volt érintett zaklatási botrányokban.

Rovatok