Index Vakbarát Hírportál

Trump beszélgetett egy jót a fake newsról a New York Times tulajdonosával

2018. július 29., vasárnap 20:48 | aznap frissítve

Vasárnap kiderült, hogy a múlt héten találkozott egymással Donald Trump és a New York Times többségi tulajdonosa, Arthur Gregg Sulzberger. A találkozó ugyan eredetileg bizalmasnak indult, az elnök Twitteren mégis kitálalt róla, így a lapkiadó is megosztotta a saját verzióját, ami érdekes módon csak érintőlegesen egyezik meg azzal, amit Trump írt – írja az MTI. 

Trump azt írta, hogy a találkozó nagyon érdekes volt, és sokat beszélgettek a fake news jelenségről, illetve arról is, hogy ez hogy vezetett oda, hogy mostanra a média a nép ellensége

Ez alapján úgy tűnhet, hogy remek találkozón vannak túl, a tweetre azonban hamarosan érkezett válasz a New York Timestól, ami egészen más képet fest a helyzetről. 

A közleményből kiderült, valamikor júliusban kaptak meghívást a Fehér Házba, ami önmagában nem is volt túl meglepő, hiszen hagyománya van annak, hogy a New York Times tulajdonosai találkoznak az elnökkel, vagy más közéleti személyiségekkel.

Július 20-án Sulzberger a szerkesztőségi állásfoglalásokat és vezércikkeket publikáló rovat vezetője, James Bennet társaságában tett látogatást az elnöknél, a találkozó pedig – szintén a hagyományoknak megfelelően – bizalmas volt, ezért nem is írtak róla semmit egészen vasárnapig, amikor Trump úgy döntött, hogy Twitteren kvázi nyilvánossá teszi azt.

Azért fogadtam el a meghívást, mert el akartam mondani, mennyire nyugtalanítónak találom az elnök sajtóellenes retorikáját.

– írta Sulzberger, majd azt is hozzátette, hogy a találkozó során egyenesen azt mondta az elnöknek, hogy szerinte az, ahogy a sajtóval beszél, nemcsak megosztó, hanem egyre veszélyesebb is.

A lapkiadó aztán áttért arra, amiről az elnök is írt, de mint kiderült, nem pont úgy került szóba a fake news és Trump híres mondata, ahogy azt a tweet alapján gondolná az ember.

Sulzberger szerint a fake news kifejezés alaptalan és káros, de ennél sokkal veszélyesebb az, hogy Trump a nép ellenségeként hivatkozik az újságírókra, emiatt ugyanis egyre gyakoribbak az újságírók elleni támadások, ez pedig előbb-utóbb erőszakhoz fog vezetni.

A találkozón külön kiemelte azt is, hogy ez még inkább érezhető külföldön, ahol egyes rezsimek ezzel támasztják alá az újságírók tömeges bebörtönzését, ez pedig

Emellett ugyanakkor azt is elmondta az elnöknek, hogy Trump, ahogy minden más elnök is, nyugodtan beszélhet arról, ha nincs megelégedve azzal, ahogy a sajtó kezeli őt, és azt sem kéri tőle, hogy ne támadja a New York Timest, ha igazságtalannak érzi ahogy bánnak vele. Mint írta, csak azt szeretné elérni, hogy 

vegyen vissza az újságírás egészét érő támadásokból, mert ezek szerinte veszélyesek és károsak az egész országra nézve.

Rovatok