Index Vakbarát Hírportál

Grúziában legalizálták a marihuánát

2018. július 30., hétfő 19:18

Július 30., hétfőtől kezdve nem számít büntetendőnek a marihuána szívása Grúziában  - közölte a Georgiatoday.ge. A grúz alkotmánybíróság adott ki közleményt a kábítószer dekriminalizálásáról szóló döntésükről. 

A legalizálásról szóló kérelem benyújtói, Zurab Japaridze és Vakhtang Megrelishvili szerint a marihuána szívásával senki nem árt a társadalomnak, ezért nem kell törvényileg büntetni azt. Szerintük a fűszívással az emberek csak maguknak és a saját egészségüknek ártanak, nem pedig a társadalomnak. 

Az alkotmánybíróság szerint azzal, hogy nem büntetik tovább a bíróságok a marihuána szívását, valójában csak biztosítják az érintett személyek jogát a fejlődéshez, és a legalizálás arra irányul, hogy jobban meg tudják védeni a fogyasztók egészségét.

A bíróság döntése értelmében az olyan esetekben viszont büntethető lesz a marihuána fogyasztása, amikor az harmadik félt sodor veszélybe, ilyen az, ha oktatási intézményekben, nyilvános helyeken, tömegközlekedési eszközön, vagy gyermekek jelenlétében végzik ezt a tevékenységet. 

Rovatok