Index Vakbarát Hírportál

Fogva tartott lelkész miatt balhézott össze Amerika és Törökország

2018. július 31., kedd 18:30

Elutasította az illetékes török bíróság a házi őrizetben tartott amerikai lelkipásztor szabadlábra helyezését. Andrew Brunson ügye az egyik legélesebb konfliktusforrás az elvileg NATO-szövetséges Egyesült Államok és Törökország között.

Brunsont a 2016-os török puccskísérlet után néhány hónappal tartóztatták le Izmirben, ahol egy kis protestáns templom prédikátora volt. A lelkész évtizedek óta Törökországban élt már, az ügyészség azonban terrorszervezetek segítésével és az amerikaiaknak való kémkedéssel gyanúsítja, leginkább azzal, hogy támogatja a gülenista mozgalmat és a kurd PKK-t.

A több mint másfél éve előzetesben ülő Brunsont múlt szerdán egészségügyi gondokra hivatkozva házi őrizetbe helyezték, de a diplomáciai viszály ezután csak még élesebb lett Ankara és Washington között. Trump csütörtökön szankciókkal fenyegette meg Törökországot az amerikai lelkipásztor fogva tartása miatt, a török vezetés azonban tiszteletlennek minősítette a washingtoni nyilatkozatokat. Erdogan török elnök korábban az Amerikában élő Gülen kiadatásához kötötte az amerikai lelkész szabadon engedését.

A lelkipásztor ügyvédje, Ismail Cem Halavurt hétfőn fordult a bírósághoz azzal a kérelemmel, hogy oldják fel védence házi őrizetét és kiutazási tilalmát Törökországból. Az elutasítás indoklásában a törvényszék most azt írta: továbbra is változatlanul erős a gyanú, hogy Brunson elkövette a neki tulajdonított bűncselekményeket. Brunson perében a következő tárgyalást október 12-én tartják – írja az MTI.

Rovatok