Index Vakbarát Hírportál

Trumpék új szlogenje: Az oroszokkal való összejátszás nem bűncselekmény

2018. július 31., kedd 16:53

Trump ügyvédje, Rudy Giuliani hétfőn a Fox televíziónak azt nyilatkozta, hogy nem biztos benne, hogy az oroszokkal való összejátszás egyáltalán bűncselekmény lenne. Ez a kommunikáció azért különös, ugyanakkor érthető, mert egész Amerika hónapok óta arról beszél, hogy Robert Mueller különleges ügyész éppen hol tart a nyomozásban, ami arról szól, hogy Trump csapata összejátszott-e az oroszokkal a 2016-os választási kampányban. 

Giuliani azt is hozzátette, hogy a hekkelés az valóban bűncselekmény, de Trump nyilván nem hekkelt meg senkit és semmit.

Nem sokkal az interjú után Trump is kitwittelte, hogy az összejátszás nem bűncselekmény, "de ez mindegy is, mert nem volt összejátszás (kivéve az aljas Hillaryt és a demokratákat)".

A CNN összefoglalója szerint Trump amúgy már mondta ugyanezt a New York Timesnak decemberben, akkor úgy fogalmazott, hogy "nem volt összejátszás, de ha volt is, az nem bűn". Sőt, a kirúgott FBI-igazgató, James Comey is mondta azt még áprilisban, hogy az összejátszás nem egy olyan fogalom, ami létezik az USA szövetségi jogszabályai szerint. Comey akkor azt is mondta, hogy a kérdés az, összejátszott-e bárki egy külföldi kormánnyal, hogy az USA elleni bűncselekményt kövessenek el, az ugyanis már bűncselekmény.

Rovatok