Index Vakbarát Hírportál

A kezdeti vonakodás után Hollandia csatlakozott az Európai Ügyészséghez

2018. augusztus 1., szerda 14:55

Kezdeti vonakodása ellenére Hollandia is csatlakozott szerdán az Európai Ügyészséghez, a következő, huszonkettedik tagállam Málta lesz, bennfentes források szerint akár már jövő héten beléphet - tudta meg az MTI. Az Európai Bizottság szerdán hagyta jóvá Hollandia belépését. A brüsszeli testület ezzel párhuzamosan közölte, hogy június közepén Málta is benyújtotta csatlakozási kérelmét, ez még elbírálás alatt áll.

"A bűnözés nem ismer határokat, ezért közösen kell fellépnünk ellene. Minél több tagország csatlakozik, annál hatékonyabb lesz az ügyészi hivatal működése, annál több pénzt lesz képes visszaszerezni" - közölte Vera Jourová uniós igazságügyi biztos. Felszólította az eddig kimaradó tagállamokat a csalás- és korrupcióellenes szervezethez való csatlakozásra.

Magyarország nem vesz részt az együttműködésben, a kormány álláspontja szerint jelenleg is vannak olyan intézmények, amik eljárhatnak az unió pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben, és egy új hivatal létrehozása ezen jól működő szervezetek meggyengítésével járna. Az MSZP emiatt indított nemrég népszavazást

Korábban még Lengyelország, Hollandia, Málta és Svédország jelezte, hogy ebben a formájában nem támogatja az ügyészség létrehozását, Dánia, Írország, valamint a jövő évben várhatóan kilépő Egyesült Királyság pedig egyébként sem vesz részt a bel- és igazságügyi együttműködésnek ezen a területén.

Rovatok