Index Vakbarát Hírportál

A mexikói kormány megtrumpolta Trumpot

2018. augusztus 1., szerda 08:26

Eredeti válasszal rukkolt elő a mexikói kormány az Egyesült Államok részéről érkező folyamatos nyomásra, mellyel az illegális bevándorlást, a növekvő bűnözést kérik számon a latin-amerikai országon. Alfonso Navarette mexikói belügyminiszter ugyanis 

Felszólította Donald Trumpot, hogy erősítse meg az USA határát,

és ne hagyja, hogy északról akadálytalanul áramoljon a fegyver és a tisztára mosott kartelvagyon Mexikóba. 

Ha megacéloznák az Egyesült Államok határát, azzal megakadályozhatnák, hogy fegyverek és illegális tevékenységekből származó pénzek áramoljanak be Mexikóba. Szinte azonnal tapasztalható lenne a gyilkosságok számának drasztikus csökkenése.

Az amerikai elnök kedd reggel egy Twitter-üzenetben azt állította, hogy a gyilkosságok 2017-ben Mexikóban tapasztalt rekordmértékű növekedéséről szóló adatok megerősítik abban a szándékában, hogy egy erősebb határkerítést építsen ki déli szomszédjánál (a 3200 kilométeres határ védelméről itt olvashat)

Az ország saját kormányzati adatai szerint Mexikóban tavaly több mint 29 ezer embert gyilkoltak meg, ami a legmagasabb szám 1997 óta, amióta ilyen adatot nyilvántartanak Mexikóban. 2018-ban tovább súlyosbodott a mexikói erőszakhullám, az idei első félévben 15 973 embert gyilkoltak meg az országban. Az erőszak a kartellek állandó háborúzására vezethető vissza, csakhogy Mexikóban előszeretettel - és alapvetően teljesen jogosan - mutatnak rá arra a tényre, hogy a drogbárók legfőbb pénz- és fegyverforrása az Egyesült Államok.

Donald Trumpnak már 2016-os elnökválasztási kampánya idején is az volt az egyik legfőbb vesszőparipája, hogy a jelenlegi toldozott-foldozott határvédelem helyett egyetlen, összefüggő falat kell felhúzni az Egyesült Államok 3200 kilométeres déli határán a migráció és a drogok beáramlásának megfékezése érdekében, és a hatalmas építkezés költségét Mexikóval kell megfizettetni. A tervet kísérő dehonesztáló szavak és a költségek áthárításának szándéka óriási felháborodást váltott ki egész Latin-Amerikában, Trump pedig a mexikói politikusok élceinek és szidalmainak állandó céltáblájává vált. 

(MTI)

Rovatok