Index Vakbarát Hírportál

Motorcsónakos rablók nyúlták le a svéd koronaékszereket

2018. augusztus 1., szerda 09:11 | aznap frissítve

Filmbe illő események zajlanak kedd óta a svéd fővárostól 80 kilométerre fekvő Strängnäsben, a rendőrség ugyanis tegnap dél óta üldöz két férfit, akik egy motorcsónakkal menekültek el, miután ellopták a város katedrálisában kiállított felbecsülhetetlen értékű koronaékszereket – írja a Time.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Motorcsónakos rablók nyúlták le a svéd koronaékszereket

Hollywoodban valószínűleg már írják A svéd meló forgatókönyvét.

358 · Aug 01, 2018 09:11am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

A rendőröket szinte azonnal értesítették, és akcióba is léptek, helikopterekkel és hajókkal eredtek a rablók nyomába, és ugyan egész éjszaka folytatták a keresést, egyelőre nem sikerült megtalálni a tetteseket.

Felbecsülhetetlen értékű nemzeti kincsekről van szó, lehetetlen beárazni őket.

– mondta a rendőrség szóvivője, aki azt is hozzátette, hogy egyelőre a rablók állnak nyerésre.

svéd rendőrség honlapjáról egyébként kiderült, hogy még abban sem biztosak, hogy pontosan hogy nézett ki a tettesek motorcsónakja, ugyanis a szemtanúk vallomásai ellentmondanak egymásnak, ráadásul az is elképzelhető, hogy a rablók átültek egy autóba, úgyhogy jelenleg földön, vízen és levegőben is zajlik a hajsza.

A rablók két koronát vittek el, az egyik az 1611-ben elhunyt IX. Károly svéd király, a másik pedig a felesége, Krisztina királyné temetési koronája volt, amiket eredetileg velük tettek sírba, később azonban exhumálták a holttesteket, az ékszereket pedig a katedrálisban állították ki. 

Ha IX. Károly neve nem is ismerős, a fiáé biztosan az lesz, ő volt ugyanis az apja a protestánsok oldalán a 30 éves háborúba is beavatkozó II. Gusztáv Adolfnak, aki alatt Svédország a régió vezető hatalmává vált.

Rovatok