Index Vakbarát Hírportál

Trump tényleg szankciókkal sújtotta Törökországot

2018. augusztus 1., szerda 22:13 | aznap frissítve

Pár napja írtuk, hogy az amerikai elnök újra a Twitteren fenyegetőzött. Még két éve tartóztatták le Törökországban Andrew Craig Brunson amerikai lelkészt, terrorizmus és kémkedés vádjával, és miután a török hatóságok bejelentették, hogy Brunsont házi őrizetbe fogják helyezni, Trump kitwittelte, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi szankciókat fog bevezetni, ha nem engedik őt szabadon.

Trump valóra váltotta ígéretét, mert az Egyesült Államok kormánya szerdán szankciókkal sújtotta a török belügyminisztert és az igazságügyi tárca vezetőjét. A döntést Steven Mnuchin pénzügyminiszter írta alá, és az amerikai pénzügyminisztérium hozta nyilvánosságra, aki szerint "az elnök többször is nyilvánvalóvá tette, hogy az Egyesült Államok elvárja Törökországtól, hogy haladéktalanul engedjék szabadon a férfit".

A büntetőintézkedések szerint zárolják Abdülhamit Gül török igazságügyi miniszter és Süleyman Soylu belügyminiszter amerikai javait, s egyúttal megtiltják, hogy amerikai állampolgárok bármiféle üzleti kapcsolatba kerüljenek a török kormány e két tagjával.

A Fehér Ház sajtósa szerdán azt nyilatkozta: "egyáltalán nem látunk semmilyen bizonyítékot arra, hogy a Brunson lelkész bármi rosszat is tett volna", és igazságtalannak nevezte az ellene felhozott vádakat. Trump már korábban is nyilatkozott az ügyről, szégyennek nevezte, hogy Brunson őrizetben van, és szerinte a családjának szüksége van rá.

Amerikai és izraeli sajtóértesülések szerint a háttérben tárgyalások folynak arról, hogy egy Izraelben letartóztatott török állampolgár szabadon bocsátásának fejében Brunson is visszakaphatná szabadságát, de ezt az izraeli kormányfő, Benjamin Netanjahu cáfolta, amerikai részről nem volt hivatalos állásfoglalás.

Andrew Brunsont a 2016-os török puccskísérlet után tartóztatták le azzal a váddal, hogy az évtizedek óta Törökországban élő lelkész támogatja szeparatista Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) és az összeesküvésért felelőssé tett nemzetközi gülenista mozgalmat (aminek az USA-ban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok a vezetője), valamint hogy kémtevékenységet folytatott az Egyesült Államok javára.

Múlt héten Brunsont házi őrizetbe engedték, lábán nyomkövetőt kell viselnie. Ha elítélik, Brunson akár 15 év börtönt is kaphat azzal az indokkal, hogy "terrorszervezetek nevében követett el bűncselekményeket, de nem volt azok tagja", és erre jöhet még 20 év a kémkedés miatt, tehát összesen 35 évre is leültethetik.

Ankara fenyeget

Késlekedés nélküli válaszlépéseket helyezett kilátásba Washingtonnal szemben a török külügyminisztérium szerdán.

A külügyi nyilatkozat szerint erre az értelmetlen agresszív magatartásra Ankara késlekedés nélkül "ugyanazzal" válaszol. A nyilatkozat egyúttal arra szólítja fel Washingtont, hogy álljon el a török minisztereket sújtó korlátozásaitól.

Trump és Erdogan viszonya korábban jó volt, de mostanra az elemzések szerint olyan mélyre süllyedt az amerikai-török viszony, mint 1974-ben, Ciprus török inváziója után. Az amerikai-török viszonyt az elmúlt években több tényező zavarta meg. Ankara haragját váltotta ki, hogy Washington támogatja a Szíriában harcoló kurd milicistákat, akiket Törökország terroristáknak tart. Terheli a viszonyt, hogy az Egyesült Államok nem hajlandó kiadni Törökországnak Fethullah Gülent. Washingtont pedig az ingerelte fel, hogy Ankara Sz-400-as rakétavédelmi rendszert vásárolt Moszkvától, és Brunson tiszteletes mellett más amerikai állampolgárokat és konzulátusi alkalmazottakat is fogva tart.

(MTI, CNN)

Rovatok