Index Vakbarát Hírportál

Buddhista szerzetest vádol a Kínában is kibontakozó #MeToo mozgalom

2018. augusztus 2., csütörtök 17:53

Magas rangú buddhista szerzetes ellen indítanak nyomozást szexuális zaklatás gyanúja miatt Kínában - írja az MTI.

A hatóságok szerint apácákat kényszerített szexuális tevékenységre. Hszüe-csenget, a Peking külvárosában található Lungcsüan templom apátját a kolostor két korábbi szerzetese vádolta be, akik egy 95 oldalas írásban részletezték az apáttal kapcsolatos vádakat, valamint csatolták az apáthoz köthető fenyegető üzeneteket, ami szerint olyan állítások olvashatók, hogy az apácák "megtisztulhatnak" a fizikai kapcsolattól, valamint hogy a szex része a vallásos doktrínákban való elmélyülésnek. Az állítások szerint Hszüe-cseng legalább hat apácát zaklatott, közülük négyen engedtek neki. A dokumentum a zaklatási ügyeken felül kitér a kolostor ingatag pénzügyeire is.

Az apát, aki a Kínai Buddhista Szövetség vezetője is és tagja a Kommunista Párt legfőbb politikai tanácsadó testületének, tagadta az ellene felhozott vádakat, és szerda éjszaka egy nyilatkozatot tett közzé temploma nevében a kínai Weibo mikroblogon, melyben az állításokat "koholmánynak" és a "tények eltorzításának" nevezte. 

A szerzetesek által összeállított dokumentum futótűzként terjedt el, és heves vitát váltott ki kedden a kínai közösségi oldalakon, ám az üggyel kapcsolatos hozzászólásokat hamar cenzúrázni kezdték. 

A kormányzati nyomás és a cenzúra ellenére Kínában is kezd kibontakozni a szexuális zaklatás elleni #MeToo mozgalom. A globális mozgalom hatására a távol-keleti országban is elkezdtek feljelentéseket tenni a zaklatási ügyekben, a helyzetet azonban nehezíti, hogy Kínában jelenleg nincs érvényben a szexuális zaklatásra vonatkozó jogi definíció - mutat rá kommentárjában az AFP francia hírügynökség.

Rovatok