Index Vakbarát Hírportál

Elfedett arccal tüntettek a dánok a burka betiltása ellen

2018. augusztus 2., csütörtök 18:10

Több százan tüntettek a burka betiltása ellen Koppenhágában szerda délután. A főként fiatalokból álló tömeg azután vonult utcára, hogy szerdán életbe lépett a nikáb, a burka és más, arcot eltakaró ruhadarabok viselését tiltó törvény Dániában. Ellenzői szerint a döntés negatívan érinti azokat a muzulmán nőket, akik maguktól szeretnének nikábot vagy burkát viselni, és sérti a vallási önkifejezéshez fűződő jogukat.

Dánia a döntéssel csatlakozik Franciaországhoz (ahol már 2011-ben betiltották az arcot eltakaró kendők viselését), Belgiumhoz, Ausztriához, Hollandiához valamint Svájc egyes kantonjaihoz. A törvényt május végén szavazta meg a dán parlament. A törvényt előterjesztő Dán Néppárt egyik parlamenti képviselője szerint "a törvény elfogadása egy nagy lépés volt az ország számára". A párt az arcot el nem fedő fejkendők betiltását is tervezi. 

Dániában jelenleg körülbelül 285 ezer iszlám vallású ember él. Közülük mindössze 150-200-an hordanak nikábot vagy burkát napi szinten a Koppenhágai Egyetem kutatása szerint. 

Rovatok