Index Vakbarát Hírportál

Bekérették Ukrajnában a magyar ügyvivőt Orbán tusványosi kijelentései miatt

2018. augusztus 2., csütörtök 12:40

Csütörtökön bekérették az ukrán külügyminisztériumba Pap László Csaba magyar ügyvivőt Orbán Viktor miniszterelnök Ukrajna európai és euroatlanti törekvéseivel kapcsolatban Tusványoson mondott barátságtalan kijelentései miatt – írja az MTI.

A kijevi külügyi tárca közleménye szerint az ukrán fél határozottan tiltakozott a "hivatalos Budapest" által Ukrajnával kapcsolatban tett barátságtalan lépések miatt, szerintük a magyar félnek fel kell hagynia ezekkel a cselekedetekkel, mert azok kedvezőtlenül hatnak a kétoldalú viszonyra.

Az ukrán külügy azt kifogásolta, hogy Orbán Viktor július 28-án, a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján tartott előadásában beszélt arról, hogy

szerinte nincs realitása annak, hogy az ukránok belépnek az EU-ba, NATO-ba és csatlakoznak a Nyugathoz, az oroszok vissza fogják billenteni ezt az állapotot.

Az ukrán külügyminisztérium véleménye szerint a magyar kormányfő kijelentése nincs összhangban az Európai Unió politikájával, és arról tanúskodik, hogy Magyarország konfrontálódik az együttműködés helyett, és közvetlenül beavatkozik Ukrajna belügyeibe.

Az ukrán fél a magyar diplomatának egyúttal tiltakozó jegyzéket adott át, amelyben hivatalos magyarázatot követelt a magyar kormány azon döntésével kapcsolatban, hogy Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztost nevezett ki, akinek illetékességi körébe vonta Ukrajna szuverén területének egy részét.

Rovatok