Index Vakbarát Hírportál

Kitilthatják Ukrajnából Orbán Kárpátalja fejlesztéséért kinevezett biztosát

2018. augusztus 3., péntek 16:26

Ukrajna nem engedi be a Kárpátalja fejlesztéséért felelős magyar miniszteri biztos Grezsa Istvánt, ha Magyarország nem ad megfelelő magyarázatot arra, hogy miért hozta létre a tisztséget - írja az MTI. 

Vaszil Bodnar ukrán külügyminiszter-helyettes pénteken a Jevropejszka Pravda ukrán portálnak elmondta, hogy az ukrán kormány várja a hivatalos magyarázatot magyar partnereitől, de Budapest egyelőre hallgat.     

Ha nem lesz az elvárásainknak megfelelő reagálás, ha nem lesz kimerítő magyarázat és változtatás a tisztség megnevezésében, akkor Ukrajna kénytelen lesz keményen reagálni, nem kizárva a beutazás megtiltásának lehetőségét sem, jóllehet, mi ezt természetesen nem szeretnénk

A külügyminiszter-helyettes szerint Ukrajna elfogadhatatlannak tartja Magyarország beavatkozását a belügyeibe, és a diplomáciai befolyásolás minden lehetséges eszközét fel fogja használni. 

Ezt Magyarország részéről egy újabb lépésnek tekintjük abban a destruktív, provokatív cselekménysorozatban, amelynek az utóbbi időben tanúi vagyunk, a tárgyalásokon az utóbbi időben elért haladás ellenére.

Az ukrán külügyminisztérium csütörtökön bekérette az ideiglenes magyar ügyvivőt, tiltakozásul Orbán Viktor magyar kormányfő tusnádfürdői beszédében Ukrajna európai és euroatlanti törekvéseivel kapcsolatban tett "barátságtalan" kijelentései miatt. 

Az ukrán fél a magyar diplomatának tiltakozó jegyzéket adott át, amelyben magyarázatot követelt a magyar kormánynak azzal a döntésével kapcsolatban, hogy Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztost nevezett ki. 

Rovatok