Index Vakbarát Hírportál

Így hozza rém kellemetlen helyzetbe az iráni szankció az európai cégeket

2018. augusztus 5., vasárnap 12:56

A héten életbe lépő amerikai szankciók előtt öt ATR regionális repülőgépet vett át az iráni IranAir légitársaság. A hét végén szállította le az ATR 72-600 típusú, légcsavaros regionális repülőgépeket az Airbus és az olasz Leonardo (korábbi nevén Finmeccanica) hadiipari konszern közös vállalata, az ATR, amely a franciaországi Toulouse városban gyártja a gépeket, írja az MTI.

Az IranAir összesen 20 ilyen repülőgépet rendelt, és ebből már nyolcat kézhez is kapott. Az ATR teljes idei gyártási terve 80 repülőgép. A vállalatnak tehát nagy érvágást jelent majd, ha nem tudja leszállítani az iráni megrendelés 12 fennmaradt gépét.

Az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodás keretében 2015-ben feloldották az ország ellen korábban életbe léptetett szankciókat. Donald Trump elnök azonban májusban bejelentette az Egyesült Államok kilépését a megállapodásból és a szankciók ismételt életbe léptetését az év második felében.

Az IranAir légitársaság a szankciók feloldását követően összesen kétszáz repülőgépre szóló megrendelést adott le nyugati cégeknek. Az Airbus száz, a Boeing pedig nyolcvan iráni megrendelést kapott. A Boeing azonban az Airbus céggel ellentétben nem könyvelte el az iráni megrendeléseket azzal az indokkal, hogy nem kapott rájuk foglalót.

Rovatok